Zvelebují hrad jako ve známé pohádce: Ať žijí děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zvelebují hrad jako ve známé pohádce: Ať žijí děti!

Děti z dětských domovů a studenti z celého světa začali společně zvelebovat hrad v pondělí.
Děti z dětských domovů a studenti z celého světa začali společně zvelebovat hrad v pondělí. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová a archiv Horní hrad)

Skřítkové tesaři vylezte z mechu, chopte se náčiní, postavte střechu… Nadpřirozené síly pomáhaly dětem v pohádce Ať žijí duchové obnovit hrad Krakovec. Bylo to raz dva. Studenti z celého světa a mládež z dětských domovů musí při zvelebování Horního hradu na Karlovarsku spoléhat pouze na své vlastní schopnosti.

Horní hrad neboli Hauenštejn se tyčí nad řekou Ohří již od poloviny 13. století. Podobně jako mnoho jiných památek i on po 2. světové válce zcela zpustl. Zdevastovaná zřícenina se dočkala obnovy až v roce 2000, kdy objekt zakoupil Pavel Palacký (44), potomek rodiny obrozence Františka Palackého (1798 až 1896). Hrad začal postupně renovovat. V posledních letech mu při zvelebování historického areálu začaly pomáhat i děti.

„Letos je tu deset dětí z dětských domovů z Nového Strašecí a z Pišel. K nim se poprvé přidalo i deset studentů z Turecka, Francie, Itálie, Španělska, Ruska, Dánska a Německa, a to díky spolupráci se společností INEX-sda. Nejmladším dvěma je třináct let a jsou moc šikovní,“ říká předseda spolku Opři se Petr Matyáš. Všechny děti na hradě pracují bez nároku na mzdu. Zadostiučiněním je jim dobrý pocit. Natřít musí ploty, lavice a stoly. „Připravují dřevo na zimu, likvidují nálety, čistí žlaby. Práce mají dost, ale užijí si i volno,“ dodává Matyáš.

Kdy vznikl Horní hrad?

Počátky hradu Hauenštejnu nejsou dodnes plně objasněny. Dosud se předpokládalo, že hrad vznikl jako královský v pásmu pohraničních opěrných bodů panovnické moci zdejší oblasti ve druhé polovině 13. století, a to buď za Přemysla Otakara II. či jeho syna Václava II. Ovšem nelze ani vyloučit možnost, že jej založil jeho první známý držitel, loketský purkrabí Mikuláš Winkler.

Víte, že…

…spolek Opři se vznikl v roce 2012 a jeho cílem je pomáhat dětem z dětských domovů při začlenění do společnosti? Chcete-li přispět na jeho aktivity, můžete na: 2900435084/2010

Lze ho projít

O prázdninách je možné hrad navštívit od 9:00 do 19:00. Vstupné je 95 Kč, snížené 70 Kč, děti do 6 let zdarma.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.