Jak poznáme, že vodní plocha ve volné přírodě je vhodná: Můžu se tady vykoupat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak poznáme, že vodní plocha ve volné přírodě je vhodná: Můžu se tady vykoupat?

Voda v přírodě láká, ale může být špinavá. Nepřítel může i nemusí být vidět.
Voda v přírodě láká, ale může být špinavá. Nepřítel může i nemusí být vidět. (Foto scom, ara)

Zná to snad každý. Upocený a horký den přímo táhne k vodě, a když zrovna není po ruce veřejné koupaliště s kvalitní (a kontrolovanou) vodou, vezme se zavděk i rybníkem nebo jinou vodní plochou v přírodě. 

Kardinální otázkou každého přírodního koupání je zdravotní nezávadnost vody. Může se v ní odrážet obloha a barvit ji do modra, může být třeba uprostřed lesa a tedy – logicky – bez splachů umělých hnojiv z polí nebo ji dokonce sytí pramen zaručeně pitné vody. Protože ale zdání mnohdy klame, je dobré vědět, jaká rizika svlažení v přírodě obnáší, jak je poznat a jak se jim vyhnout.

Nepřítel č. 1 – sinice

Říká se jim i vodní květ, a protože obsahují toxiny, je třeba se jim vyhnout. V opačném případě hrozí akutní žaludeční a střevní potíže nebo dokonce selhání jater, zejména po nechtěném polknutí vody. U alergiků se po koupání v takto zamořené vodě objevují různé kožní problémy, záněty a alergické reakce očí nebo spojivek.

Rada Aha!: Jak poznat sinice – pet lahev necháme 20 minut stát. Pokud se u jejího hrdla objeví zelené lemování (kroužkování) podobné krupici, voda obsahuje sinice a ke koupání je nevhodná.

Nepřítel č. 2 – bakterie a viry

Přírodní vodní plocha je většinou položená o něco níž, než okolní prostředí. To znamená, že do ní přirozeným způsobem přitékají vody, které mohou být bakteriálně znečištěné. Zdrojem jsou většinou objekty s hospodářskými zvířaty, jejichž výkaly i moč může např. prudký déšť zanést do vodní nádrže, kde bakterie i viry najdou ideální prostředí k pomnožení.

Rada Aha!: Jak se bránit – je dobré se informovat na příslušné okresní nebo krajské hygienické stanici na kvalitu vody, v níž se chceme koupat.

Nepřítel č. 3 – parazité

Znalci přírody vědí, že některé druhy vodních ptáků – v našich podmínkách zejména divoké kachny, rackové i labutě – mohou být nakažené motolicemi. Jejich larvální stádium se vyvíjí ve vodě a z ní pronikají zavrtáním se na povrch pokožky koupajících se lidí. Pak způsobuje mimořádně bolestivé a zánětlivé reakce na kůži, které se dlouho léčí.

Rada Aha!: Co s tím – při větším množství ptačího trusu ve vodě je lepší na koupání zapomenout.

Nepřítel č. 4 – leptospiróza

Této nemoci se rovněž říká krysí horečka, protože bakterii rodu leptospira přenášejí nejčastěji hlodavci – krysy, potkani, ale také zajíci a někdy i morčata. Šíří ji svojí močí, a pokud tak znečistí vodu, je riziko nákazy koupajících se značně vysoké. Mikrobi se mohou do organismu dostat i oční spojivkou nebo drobným poraněním pokožky.

Rada Aha!: Prevence – vyvarovat se koupání v místech většího výskytu hlodavců.

Tipy pro koupání v přírodě

*Je dobré zvážit, do jaké vodě se ponoříme. Pokud je vizuálně znečištěná (zelené zbarvení) ji orientačně otestujte přítomnost sinic či řas.

*Ve vodě se sinicemi omezíme koupání na deset minut. Pak se neprodleně osprchujeme čistou vodou. Děti do sinicové vody nepouštíme.

*Pokud sinice přešly do stádia vodního květu, je lépe se koupání v takové vodě vyhnout.

*Nikdy se koupejte v místech, kam ústí odpadní voda z dešťových kanalizací. Vyhýbejte se rybníkům s intenzívním rybím hospodařením.

Přečtěte si
ivoadler
2. 8. 2018 • 15:47

Pokud se nejedná o vyloženě rekreační rybník, tak všechny naše rybníky jsou přerybněné. Je tam větší rybí osádka, než je rybník schopen přirozenou cestou uživit. Proto ve všech rybnících jsou ryby přikrmovány. Je to takový prasečák pod vodou. Lepší jsou pískovny, ale ne za všech okolností. Nejlepší je koupat se ve vaně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.