50 let od první transplantace v ČSSR: S novým srdcem žila jen pár hodin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

50 let od první transplantace v ČSSR: S novým srdcem žila jen pár hodin

Fotografie
Fotografie (internal)

Byla první, kdo před 50 lety dostal v Československu srdce zemřelého dárce. Šarlotě Horváthové (†50) tlouklo v těle ale jen pár hodin. Chyběly léky, které by pomohly jejímu organismu přijmout cizí orgán.

Bylo 9. července 1968 odpoledne, když v kardiochirurgickém centru Fakultní nemocnice v Bratislavě začal zákrok, který neměl do té doby v našich zeměpisných šířkách obdoby. Na operačním stole ležela žena v kritickém stavu s těžce postiženými ledvinami, plícemi i játry. Zbývaly jí dny života a sama ve stavu, v jakém byla, nechtěla žít. Lékaři stáli před otázkou, zda jí nahradit srdeční chlopně, či přistoupit přímo k transplantaci. Nakonec se rozhodli pro druhou variantu a ženě transplantovali srdce muže (†46), který utrpěl poranění mozku po pádu z balkonu na beton.


Smrt na sále
Zákrok, který provedl tým bratislavského akademika Karola Šišky, byl první svého druhu nejen v někdejším Československu, ale v celém socialistickém bloku. Trval čtyři hodiny, »nové« srdce v těle Šarloty Horváthové začalo opravdu pracovat. Po pěti hodinách ale najednou dotlouklo. Zemřela ještě na operačním sále.
„Chyběly léky, které by ženě pomohly přijmout cizí orgán. Byl to zoufalý pokus,“ říká uznávaný český kardiochirurg Jan Pirk (70). Speciální medikamenty se začaly používat až na počátku 80. let a znamenaly pro transplantace obrovský posun.  Do té doby žilo déle než rok jen kolem sedmi procent pacientů.

Zlomem byl cyklosporin A
Zásadní přelom v oblasti transplantace srdce byl vynález léku cyklosporin A. Ten v těle vyvolává takzvaný stav snížené imunity, což vede k lepšímu přijetí cizího orgánu nebo kostní dřeně. „Kromě toho už dnes existují lepší a modernější způsoby ochrany dárcovského srdce. Po odebrání z těla zemřelého a na konci samotné operace máme možnost mnohem mocnějších léků, které podporují činnost toho srdce,“ říká Jan Pirk.


700 za deset let
Největším českým pracovištěm zaměřeným na srdeční operace je Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Jeho lékaři mají za sebou řadu unikátních zákroků včetně kombinovaných transplantací srdce a dalších orgánů. V roce 2003 jako první v postkomunistické Evropě voperovali mechanické srdce, které je přechodnou podporou do transplantace srdce biologického. Kromě IKEM provádí transplantace od roku 1992 také brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Za uplynulých deset let získalo v Česku nové srdce přes 700 pacientů.

Chtěli slávu jako Barnard
První transplantaci srdce na světě provedl Christian Barnard (1922 až 2001) v Kapském Městě v Jihoafrické republice 3. prosince 1967. Jeho pacient žil 18 dnů. O podobný výkon se následně snažili odborníci i na jiných pracovištích po celém světě. Vybavení i zručnost měli, kvůli chybějícím lékům však marně. „To, co se odehrálo v Bratislavě roku 1968, bylo takovým zoufalým pokusem, který tehdy dělalo asi devadesát procent pracovišť na celém světe,“ konstatoval Pirk.

Víte, že...
...první úspěšnou československou transplantaci srdce (a též první ve východní Evropě) provedl 31. ledna 1984 v pražském IKEM tým profesora Pavla Firta? Operován byl technik Josef Divina (tehdy 44), který dostal srdce muže o devět let mladšího. Divina zemřel v roce 1997 na selhání ledvin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.