Američan s valašskými kořeny: Psal Dianě svatební smlouvu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Američan s valašskými kořeny: Psal Dianě svatební smlouvu!

Američan psal Dianě svatební smlouvu!
Američan psal Dianě svatební smlouvu! (Foto Aha! – Slávka Červená a Rostislav Ilík)

To, co napíše, považují jiní za obraz... Takový efekt má kaligrafie, profese utlačovaná érou počítačů. Jeden z jejích světových mistrů, Američan s valašskými kořeny Brody Neuenschwander (59), zasvěcoval do tajů ručního písma studenty zlínské univerzity. 

Profesor Brody, jak mu říkají, psal například na pergamen svatební smlouvu princi Charlesovi a princezně Dianě. „Každé dítě v britské královské rodině má své logo. Vytvářel jsem počáteční písmena. Třeba G – Georg s korunkou,“ prozradil. „Byl u nás už před třemi lety a studenty nadchl. Získat ho je ale náročné. Je stále velmi zaneprázdněný,“ uvedl vedoucí ateliéru Grafický design Rostislav Ilík. Američan přednášel a na workshopu se dělil o taje svého umění. „Kromě pera používal i hřebínek. Dnes už si ani nedovedeme představit, že bychom takové písmo ovládali, a kdysi se jím psalo,“ poznamenal Ilík.

Praděda z Rožnova

„Praděda Jan Frnka byl z valašského Rožnova. Jako chlapec odjel s rodiči v roce 1870 do Texasu. Měl dceru Leonu. To byla babička. Na starém hřbitově jsem teď našel náhrobek předků. Bylo to dojemné,“ vyprávěl. Když mu bylo osm, rodina se stěhovala z USA do Německa. „Učil jsem se znovu psát. Když jsme se vrátili, zase. Rozličnost písma mě začala fascinovat,“ přiblížil. Nyní žije v belgických Bruggách. Jak odpočívá? „Teprve se to učím. Vesluji a plavu v kanálech,“ smál se.

Studentka: Zázrak

„Dokáže zaujmout, nadchnout. Je to pro nás trochu exotická disciplína, ale úžasná. Malý zázrak,“ pochvalovala si studentka Michaela (22).

Pracuje pro vlády

Vystudoval historii umění a kaligrafii. Píše důležité listiny pro britskou královskou rodinu. Pro princeznu Dianu např. pozlacenou listinu, když přebírala ocenění od Královské akademie dramatického umění. Jeho umění využívá i belgická, americká a britská vláda či BBC. Profesionálně se profesor kaligrafii věnuje 32 let.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.