Svěrák a Cimrmani: Pohřbili kamaráda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Svěrák a Cimrmani: Pohřbili kamaráda

Zdeněk Svěrák (82) znal Bořivoje Pence (†82), který 26. 6. zemřel, 76 let.
Zdeněk Svěrák (82) znal Bořivoje Pence (†82), který 26. 6. zemřel, 76 let. (Foto Aha! - Martin Přibyl, Michal Protivanský)

Přednesl smuteční projev nejen jako principál Divadla Járy Cimrmana, ale taky jako spolužák zesnulého. Zdeněk Svěrák (82) znal Bořivoje Pence (†82), který 26. 6. zemřel, 76 let. 

Svěrák v úvodu zavzpomínal na Hospodu na mýtince. „Bořík se narodil do velmi skromných poměrů jako hrabě Nikolič,“ prozradil Svěrák. „Kdyby mu jeho tatínek mohl koupit klavír, vyrostl by z něho bezpochyby skvělý klavírista. Jeho strýc měl ale levnější harmoniku, Bořík na ni rád hrál Valčík na rozloučenou, třeba i šestkrát za večer,“ pokračoval herec a scenárista.

Tato skladba Pence i vyprovodila v malé síni strašnického krematoria na poslední cestě. Rodina zesnulého zřejmě podcenila účast na pohřbu, a a tak se početní hosté do síně ani nevešli. Cimrmani se nedali zahanbit a prokázali dlouholetému kolegovi, který ještě před dvěma týdny stál s nimi na jevišti, poslední hold. Vedle Svěráka přišel i Miloň Čepelka (81), Petr Brukner (75) a Jan Hraběta (78), který po operaci nohy chodí o holi. Květiny přinesl i herec a režisér Vojta Kotek (30) s maminkou Alenou, jeho táta Václav (65) je manažerem divadla. 

I když je to smutné, život jde dál a Pencovy postavy se budou muset po prázdninách přeobsadit.

Divadlo i film

Bořivoj Penc hrál v DJC 35 let, měl role ve 13 hrách z 15, nejvýraznější postavy byly například doktor Vypich ze Záskoku, Jan Hus v Českém nebi a Hynek z Blaníku. Objevil se i ve filmech Nejistá sezóna, Obecná škola, Lotrando a Zubejda, Vratné láhve a Tři bratři.

 Zdeněk Svěrák varuje český národ před zkázou na koncertě Trvalky v pražské O2 areně

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.