Zemřela první dáma advokacie Dagmar Burešová (†88) Rvala se za Palacha a disidenty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zemřela první dáma advokacie Dagmar Burešová (†88) Rvala se za Palacha a disidenty

Zemřela první dáma advokacie Dagmar Burešová (†88)
Zemřela první dáma advokacie Dagmar Burešová (†88) (Foto ara)

Spravedlnost pro stíhané disidenty hájila za totality bez ohledu na to, že se jí i její rodině mstila tehdejšé Státní bezpečnost. „Zbabělost by měla být trestná,“ to bylo heslo advokátky a první polistopadové ministryně spravedlnosti Dagmar Burešové, která zemřela v sobotu ve věku 88 let.

Specializovala se na pracovní právo, největší ostruhy si ale Burešová vysloužila obhajobou disidentů, mezi nimiž byl i spisovatel Milan Kundera (89) či publicista Ivan Medek (†84). Zastupovala také matku studenta Jana Palacha (†20), který se na protest proti režimu upálil. Libuše Palachová chtěla očistit synovo jméno od lží komunistického poslance Viléma Nového o tom, že Jan chtěl použít tzv. studený oheň.

„Bála jsem se, ale nemohla jsem pronásledovanou a vystrašenou Janovu maminku nechat bez pomoci,“ řekla později Burešová. Na dlouhá léta pak přišla o pas, její dcera o možnost studovat a rodina o klid. „Statečná žena s čitelnou minulostí nelemovanou jen profesními úspěchy, ale zejména odvážnými občanskými mravními postoji,“ řekl o ní předseda Nejvyššího správního soudu Ivan Baxa. Za zásluhy o demokracii a lidská práva ji v roce 2002 prezident Václav Havel (†75) udělil Řád TGM. Právničiny ze zdravotních důvodů zanechala v roce 2008.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.