Tipy na koupání pro pejskaře: Pusťte psa k vodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tipy na koupání pro pejskaře: Pusťte psa k vodě!

Mariánské údolí
Mariánské údolí (Foto: ara)

Léto + slunce = koupání! Snad každé město či obec mají ve své blízkosti nějaké koupaliště, nádrž, přehradu či rybník. Jenže, když jedete za hranice svého kraje už netušíte, kde se smočit. Deník Aha! vám ve 4 dílech přináší tipy na nejlepší přírodní koupání Česka. Inspirujte se! Stačí vzít deku, opalovací krém a třeba knihu a vzhůru k vodě.

Harasov
Hvězda stříbrného plátna Oldřich Nový to tu milovala, váš pes nebude chtít domů. Rybník Harasov v Kokořínském dole 12 km od Mělníka je nádherný. A dokonce se rekonstruuje hotel z roku 1912.

Staňkovský rybník
Nedaleko Chlumu u Třeboně je sedmý největší rybník ČR. Kousek od hranice s Rakouskem se váš miláček vyřádí.

Slapy
Pátá největší přehrada Česka vznikla roku 1950. A po celou dobu je přívětivá psům. Místo pro jejich ochlazení v parném létě najdete všude.

Letovice
Vodní nádrž Letovice spadá do Jihomoravského kraje. Je skvělou volbou pro milovníky přírodních ploch.

Hamerské jezero
Jezero u Stráže pod Ralskem lidé využívají k rekreaci už od poloviny 19. století. Místa je tu dost i pro hafany. Pokud by vám přišlo povědomé, tak vězte, že se tam slunil revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl.

Mariánské údolí
V jihomoravské metropoli není jen Brněnská přehrada. Zkuste Mariánské údolí, je to tam mnohem klidnější, na výběr je několik nádrží.

Lom Baraba
Přírodní zatopená pískovna s písčitými plážemi je nedaleko Mělníka u obce Vliněves. Na výběr je ze z několika propojených jezer.

Veselské pískovny
Veselí nad Lužnicí je rájem pro milovníky pískoven. Pět oddělených jezer vzniklo po těžbě štěrkopísku v letech 1952 až 1986.

Velké Dářko
Nejznámější rybník ve Ždárských vrších nabízí nejrůznější vodní radovánky včetně jachtingu. A váš pes si tady užije svobodu.

Skalka u Chebu
Vodní nádrž západně od Chebu na řece Ohři zasahuje až na území Německa. Tak pozor, aby vám pejsek neemigroval. Jinak se ničeho bát nemusíte. Snad jen ryb, nedoporučují se jíst kvůli vyššímu obsahu rtuti...

Více tipů na kudyznudy.cz



SLOVENSKO

Slnečné jazerá
Areál na okraji západoslovenského města Senec se skládá z pěti umělých jezer vzniklých při těžbě štěrku o ploše kolem 100 hektarů.

Zemplínska šírava
Teplota vody přes léto kolem 25 °C, poloha v jedné z nejteplejších oblastí Slovenska a k tomu nádherné okolí blízkého pohoří Vihorlat. To jsou lákadla Šíravy.

Liptovská Mara
Vodní nádrž v kotlině uzavřené mezi Západními a Nízkými Tatrami, to je »Liptovské moře«. V okolí jsou dva vyhlášené aqvaparky Bešeňová a Tatralandia.

Stará Myjava
Tyrkysově průzračná voda, jenže pořádně studená. Což může být v parném létě výhra. A to okolí – Myjavská pahorkatina mezi Malými Karpaty a Bílými Karpaty.

Termál Kalameny
Pod Liptovským hradem je asi kilometr od osady Kalameny volně přístupné jezírko, do kterého vyvěrá teplá termální léčivá voda z vrtu. Má sirný zápach.

Lom Beňatina
Na východě Slovenska u ukrajinských hranic je u obce Beňatina bývalý travertinový lom s fantastickou tyrkysovou vodou. Ve stěnách lomu se nachází řada zkamenělin mořských živočichů.

Šútovo
40 kilometrů za Žilinou je kousek od Šútovských vodopádů bývalý lom na kámen. Kolem je řada pláží, dokonce i jedna nudistická.

RAKOUSKO
Ano, Finsko je sice zemí tisíce jezer, ale podobnou krajinu máme za humny. V Rakousku se skrývá vodní poklad. Nádherných modrozelených jezer je v zemi našich jižních sousedů na dvě tisícovky. Neváhejte a vyrazte tam. Kam?

Štýrské moře...
Grundlsee, neboli Štýrské moře. Jde o největší přírodní jezero Štýrska. 14 km přírodní pláže je oázou pro všechny »vodníky a ráchaly«. K tomu tři koupaliště s atrakcemi pro milovníky vodních sportů.
Putterersee (Aigen v Ennstalu). Nejteplejší alpské rašelinné jezero Štýrska s léčivými účinky. Hloubka 6 metrů a teplota? Celých 23 °C.

Ráj pro potápěče
Město Lunz am See Dolním Rakousku je výchozím bodem výletů ke třem jezerům v předhůří Alp.
Lunzer Untersee. V zátokách jsou kolonie leknínů, k hlavním atrakcím až metr dlouzí jezerní pstruzi. Jezero je vhodné i pro noční potápění.
Lunzer Mittersee. Jezero láká na průzračnou vodu. Pozor, je ledová!
Lunzer Obersee. V rašeliništní vodě obklopuje potápěče žlutozelené přítmí.

V Horním Rakousku se noří potápěči i do řek. Nejvhodnější jsou toky Enns, Steyr a především Traun. Najdete tam silné proudy, jeskyně a vodopády, viditelnost do 40 metrů a hojnost ryb.

Tip pro pejskaře
V Korutnanech jsou psi vítanými hosty. Jezera Klagenfurt, Forstsee, Kleiner See, Trattnigteich jsou pro vaše mazlíky jako stvořená. Navíc řada penzionů a hotelů nabízí služby pro psy. A třeba v kempu Brückler Nord u Keutschachského jezera bydlí pejsci zadarmo!

Více informací na webu austria.info/cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.