Stačí i pravidelná delší procházka: Pohyb novodobý zachránce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stačí i pravidelná delší procházka: Pohyb novodobý zachránce

 (Shutterstock)

V dřívějších dobách nebyla nutnost pohybu tak často zmiňovaná, hýbali jsme se totiž přirozeně – bylo méně aut, méně zastávek metra a více času, stejně jako více práce doma, na chatě, na zahradě. Dnes se vozíme, práci za nás vykonávají stroje a přístroje a volný čas trávíme u počítače. Pohyb je přitom všestranným lékem, který je navíc zadarmo! A není nutné běhat maratóny, stačí málo, třeba procházka…

Pozitivní dopad pohybu na lidský organismus a zdraví snad není možné na tak malém prostoru obsáhnout. Ve stručnosti je možné konstatovat, že správně provozovaný, dobře dávkovaný a pravidelný pohyb utužuje zdraví, prodlužuje život a léčí mysl. O něco konkrétněji: podporuje činnost a dobrou kondici srdce a dobrý stav cév, stimuluje krevní oběh, zpevňuje kosti a klouby, protahuje šlachy, posiluje svaly, pomáhá při spalování kalorií a je tak dobrou prevencí nadváhy, zbavuje tělo tuků a cholesterolu, posilují se při něm plíce, lépe pracuje lymfatický systém, celkově se posiluje imunita. A vítaným důsledkem je i to, že se při něm do těla vyplavují endorfiny, hormony dobré nálady, přispívá ke zkvalitnění spánku a třeba také větší chuti na sex…

JDĚTE SE JEN PROJÍT

Jako jedinou nevýhodu lze v dnešní uspěchané době vidět časovou náročnost, ale pokud je právě nedostatek času i váš důvod, proč se nehýbete, stačí jen přestat se vymlouvat. Do pohybu se totiž počítá i běžná chůze. Ta je dokonce jedním z nejzdravějších způsobů hýbání se vůbec, protože je přirozená. A počítají se sem i zdánlivě banální úkony: místo dvou zastávek jízdy tramvají pěší chůze, časový rozdíl je minimální… Místo čekání na výtah zdolání schodů po vlastních. Pravidelné procházky se psem, s dětmi, pěší výlety do okolí i horské túry.

NENÍ SAMOZŘEJMOST!

Možná je vám …náct nebo …cet, a ještě máte za to, že pohyb je něco, co můžete provozovat bez potíží v každém věku. Ale nenechte se mýlit. Může nastat i okamžik, kdy i tak běžný pohyb, jako je chůze, může být problém. Potřebujete k němu totiž zdravý pohybový aparát, který ale v dnešní době trpí sedavým zaměstnáním, nepřirozenými polohami těla u počítačů, tabletů a mobilů a samozřejmě nedostatkem pohybu. Navíc, pokud jej nepodpoříte mimo jiné právě zdravým pohybem, sám o sobě stárne už poměrně záhy. 

ZDRAVÉ KLOUBY

Klouby se zvyšujícím se věkem ztrácí potřebný objem chrupavčité tkáně, tím se snižuje jejich jedinečná schopnost čelit tlakům a zátěži. Přitom pravidelný a přiměřený pohyb, jakým je třeba právě chůze, pomáhá udržovat svalovou hmotu a zpomaluje i úbytek kostní tkáně. Zdraví kloubů mohou podpořit i volně prodejné přípravky obsahující látky, jako je např. glukosamin sulfát, chondroitin sulfát nebo kyselina hyaluronová, které pomáhají posílit kloubní chrupavku a zvýšit její pružnost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.