3 týdny jako staří Slované | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

3 týdny jako staří Slované

Tereza Hrubá (41) s dětmi Javierem (11), Elisabeth (9) a Charlotte (7) coby pekaři.
Tereza Hrubá (41) s dětmi Javierem (11), Elisabeth (9) a Charlotte (7) coby pekaři. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Odložili mobily, počítače a tablety a snaží se vžít do kůže lidí z období Velké Moravy. V archeoskanzenu Modrá na Uherskohradišťsku lidé různých profesí i s dětmi vítali letní slunovrat jako dávní Slované.

Scházejí se již několik let. „Někteří jsou tu už dva týdny. Dělali ukázky pro školy. My tři dny,“ řekla fotografka Tereza Hrubá (41) z Olomouce. Účastníci musí dodržovat přísná pravidla. „Kostýmy máme z ryze přírodních materiálů té doby. Žádná bavlna, ale len a 100% vlna. Začala jsem je sama šít i vyšívat,“ přiblížila Tereza v roli pekařky. „Mám tu tři děti. Javiera (11), Elisabeth (9) a Charlotte (6),“ představila je. Ukazovali, jak se dříve mlelo obilí na mouku mezi kameny. „Je to pro ně skvělé. Žádný tablet a elektronika! Jsou úplně jiné a spokojené. Pro mě je to úžasný psychický relax. Obleču kostým, a jsem někdo jiný,“ konstatovala. S manželem je 20 let a koníčky si tolerují. „On se věnuje pro změnu jachtingu,“ dodala.

Lubomír Sláma topí v peci pro pálení keramiky.

Rituální soulože
V den letního slunovrat údajně docházelo mezi Slovany k rituálním souložím. Dívky měly masky, a když svolily, muž je mohl unést. Co udělala maska, to se nepočítalo. Podle jiného pramene se ovíněná mládež oddávala »sexuální výchově« v posvátném hájku. Nic z toho se ale na Modré nekonalo.

V archeoskanzenu Modrá na Uherskohradišťsku lidé různých profesí i s dětmi vítali letní slunovrat jako dávní Slované.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.