Zjištěte svůj index únavy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zjištěte svůj index únavy

Ranní vstávání nemá rád snad nikdo.
Ranní vstávání nemá rád snad nikdo. (iStock)

Víc než kdy jindy si Češi stěžují na únavu, přitom sluníčko by nás mělo spíš nabíjet. Na vině je ovšem stres, současný civilizační problém. Hromadí se v těle, toxikuje organismus a vyčerpává. Způsobuje, že se necítíme ve své kůži, jsme podráždění, špatně spíme, nemáme na nic chuť. Je to i váš případ? Hrozí vám vyčerpání, nebo jste prostě jenom trochu podráždění? Vyplňte si následující test, zjistěte, kde je pravda, a bojujte s prvními příznaky únavy přírodní cestou!

Co je to únava?
Jedná se o cyklický děj, který nás víceméně provází po celý život. Tělo jím reaguje na jakoukoli zátěž – ať už fyzickou, nebo psychickou. Projevuje se sklonem k snadnějšímu rozčílení, apatií a ztrátou motivace, sníženou schopností soustředění a depresemi. Únava doprovází i řadu nemocí, zejména takzvaný chronický únavový syndrom, který mnohdy vyžaduje speciální dlouhodobou léčbu.


Příčiny únavy
• Reakce těla na infekci či jinou nemoc.
• Zanesení organismu toxickými látkami.
• Dlouhodobé přetěžování organismu nepřiměřenou fyzickou zátěží.
• Dehydratace, špatná skladba stravy.
• Nedostatečná relaxace a odpočinek.
• Dlouhodobý spánkový deficit.
• Psychické vypětí, přepracovanost.

Dotázník naší galerii.
10 – 12 bodů

INDEX ÚNAVY
1Netrpíte výraznějšími problémy, a pokud ano, tak je to většinou jen tím, že se špatně vyspíte. Se starostmi se umíte poprat po svém, řešíte je s rozvahou, a tak by to mělo být. Jen tak něco vás nerozhodí. Máte ale velké sklony k lelkování, a na to byste si měli dávat pozor.
Potravina pro vás:
Čočka. Je významným zdrojem esenciálních kyselin a především železa, jehož nedostatek způsobuje únavu, nebo naopak problémy s usínáním. Vláknina zase srovná zažívání. Uvařte si z ní třeba čočkovou polévku.

13 – 22 bodů
INDEX ÚNAVY 2
Zřejmě jste si delší dobu neorazili, a proto teď můžete mít pocit, že je toho na vás trochu víc než obvykle. I tak ale zvládáte problémy řešit poměrně s rozvahou. Možná si myslíte, že na vás všechno stojí, není to ale pravda. Tak trochu uberte plyn a načerpejte novou energii. Zkuste masáž nebo posezení s přáteli.
Potravina pro vás: Brokolice. Obsahuje velké množství vitaminu C, posiluje organismus a zajišťuje správný chod imunitního systému. Připravte ji pokud možno na páře, aby zůstaly zachovány všechny důležité látky.

23 – 32 bodů
INDEX ÚNAVY 3
Tohle je varování! Jste přepracovaní, vytížení a myslíte si, že nad vším musíte mít kontrolu, ale tak to není. Svět okolo vás se nezhroutí, vy sami byste ale brzy mohli. Chce to si dopřát delší odpočinek, kdy nebudete muset nic řešit. Co třeba volný víkend na chatě? Před spaním také doporučujeme četbu nenáročné literatury – pomůže vám to s usínáním a budete se cítit alespoň o trochu lépe.
Potravina pro vás: Banány. Jejich předností je snadná stravitelnost a vysoký obsah sacharidů, které vám rychle dodají energii. Kromě toho tenhle žlutý zázrak obsahuje minerální látky, které jsou důležité pro správnou funkci svalů a nervů. Dopřejte si je třeba v podobě domácího dezertu s rozpuštěnou kvalitní hořkou čokoládou.

33 – 40 bodů
INDEX ÚNAVY 4

Tady už je to na pováženou, celkem si zahráváte se zdravím. Dlouhodobě je tento stav neudržitelný, hrozí vám vážné zdravotní problémy. Netrapte se proto kvůli maličkostem. Rozdělte si své aktivity na ty, které nezbytně nutně musíte zvládnout, a na ty, bez kterých se na čas dokážete obejít. Vydejte se na výlet, dopřejte si delší dovolenou. A řiďte se heslem, že pokud nejde o život, nejde vlastně o nic.
Potraviny pro vás:
Slunečnicová semínka. Ideální pomocníci při boji s únavou a depresemi. Zdroje vitaminů B1 a E, dále pak manganu, hořčíku, draslíku a vápníku. Zamíchejte je do bílého jogurtu spolu s medem a ideální zdravá svačinka je rázem na světě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.