Unikátní výstava ocelových figur dorazila do Prahy: Vrakům aut vdechl život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Unikátní výstava ocelových figur dorazila do Prahy: Vrakům aut vdechl život

Vystavené objekty zabírají dvě patra secesníbudovy City Palais v centru Prahy, dominují jí především bouráky inspirované nejluxusnějšími vozy.
Vystavené objekty zabírají dvě patra secesníbudovy City Palais v centru Prahy, dominují jí především bouráky inspirované nejluxusnějšími vozy. (Foto Aha! – Michal Protivanský, ara)

Vraky aut, motokár, staré stroje... Skončily na smetišti, buď by shnily, nebo by putovaly na roztavení do pecí. Zachránili je umělci a vdechli jim nový život. Unikátní ocelové sochy v životní velikosti fascinují svojí dokonalostí.

Lze je osahat, nafotit se s nimi i do nich nasednout. Překvapují dokonalým a detailním provedením, jež má na svědomí 120 řemeslníků. „Vše je vyrobeno z recyklované oceli, každý objekt inspirovaný skutečným i fiktivním předobrazem je originál,“ řekla Aha! za pořadatele výstavy Karolína Davidová. Za vším stojí autor nápadu Polák Mariusz Olejnik, který s kovem pracuje už několik let.

Díky němu můžeme dnes i v Praze usednout za volant luxusních vozů jako Bugatti Veyron či Lamborghini Huracan, obdivovat postavy z kreslených pohádek či filmových sci-fi a komiksů, ale také osobnosti politiky, hudebního světa a řadu dalších exponátů. „Například výroba jednoho modelu vozu trvá osm měsíců, čtyři lidé na něm pracují přes sedm tisíc hodin,“ prozrazuje Davidová. Jedna socha má hmotnost průměrně 1,5 až 2 tuny, nejméně váží dětští hrdinové Mimoni, do 400 kilogramů.

Skutečná velikost i zážitek

Kdo z fanoušků někdy nezatoužil alespoň se nafotit s luxusní károu za miliony nebo třeba s filmovým Bumblebeem či usednout na Železný trůn z fantasy Hra o trůny? Tady se všechno smí, dotýkání je přímo doporučeno. Všechny postavy jsou také v měřítku 1:1, tedy odpovídají skutečné velikosti předlohy. „Na pražské výstavě jsou s výškou kolem 230 centimetrů největšími exponáty právě autoboti z Trasformers, nejmenšími pak Mimoni a speciální »vetřelčí« nábytek,“ uvedla Davidová.

Jak se vyrábějí

Na začátku je prototyp v měřítku 1:18 a technická dokumentace. Na šrotišti se vybere dostatek materiálu. „Pak přijdou na řadu hořáky, svářečky, kladiva a řezače v rukou řemeslníků. Vše je výhradně ruční práce – žádné formy nebo lití za pomoci strojů,“ říká Davidová. „Každá z postav je vyrobena ze stovek a někdy i tisíců prvků,“ upřesnil tvůrce Mariusz Olejnik.

Galerie ocelových figurín

Kde? City Palais, 28. října 13, Praha 1

Kdy: denně 10:00 až 21:00, do ledna 2019

Za kolik? 299 Kč, děti od 3 let 189 Kč, studenti a senioři nad 65 let 249 Kč, rodinné 2+1 699 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.