Letní zelenina: Naložená sušená rajčata
POTŘEBUJETE:
500 g menších oválných rajčat nebo třešňových rajčátek
1 lžičku mořské soli
¼ lžičky krupicového cukru
1 lžičku sušeného oregana
2 lžíce olivového oleje
Na nakládání:
hrst kaparů
2 stroužky česneku
1 lžíci bazalkových listů
olivový olej na zalití
Nejdříve si předehřejeme troubu na 220°C. Rajčata rozkrojíme na půlky a řezem nahoru je vyskládáme vedle sebe do zapékací nádoby. Posypeme je lehce solí, cukrem, oreganem a pokapeme olivovým olejem. Vložím je do rozpálené trouby, kterou ale ihned vypneme. V troubě necháme rajčata přes noc, klidně i 24 hodin. Dvířka trouby mezitím neotvíráme! Rajčátka pak naskládáme do sklenic a na každou vrstvu přidáme pár kaparů, plátků česneku a lístků bazalky. Zalijeme olejem, ale pozor, aby nezůstaly uvnitř žádné vzduchové bublinky. Minimálně na dva týdny dáme do chladu a temna.
Více zeleninových receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 28.