Žihadlo či štípnutí může i zabít | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Žihadlo či štípnutí může i zabít

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (iStock.com)

Tak už je to zase tady. Teplé večery, bzučící koruny stromů... a štípance. Pro někoho drobná nepříjemnost, pro jiného smrtelné ohrožení. Víte, jak se zachovat?

První pomoc při bodnutí hmyzem:
➤ Pokud v kůži nebo sliznici zůstalo žihadlo, vytáhněte ho.
➤ Místo bodnutí chlaďte ledem, studenou vodou nebo třeba zmrzlinou, pokud máte, potírejte gelem proti štípnutí.
➤ Sledujte reakci a v případě velkého otoku, nebo jiných obtíží (nevolnost, zvracení, rychlá srdeční akce) podejte léky proti alergii. Pokud je alergik vybavený adrenalinovým perem a situace to vyžaduje, aplikujte injekci do svalu a volejte záchrannou službu.
➤ Na bodnutí vosou použijte kyselinu – ocet, cibuli, citron.
➤ Při bodnutí včelou použijte mýdlový roztok, nebo jedlou sodu.
Pobodaného sledujte a v případě, že se příznaky zhorší, vyhledejte lékařskou pomoc, anafylaktický šok může být velmi nebezpečný.
Příznaky: zarudnutí, otok, případně horečka, nevolnost, zvracení, dušnost, zrychlená srdeční aktivita, pokles krevního tlaku

Pomáhá lidská moč?
Traduje se, že první pomocí proti štípnutí (ale také proti požahání medúzou) je postižené místo pomočit. Má tahle rada reálný základ? Má. Moč obsahuje chemické látky, které působí jako dezinfekce, ničí bakterie a rána se tak lépe zahojí.

Nechce se vám do toho? Využijte jiné babské rady.
Na poštípání tradičně:
➤Na postižené místo přiložte cibulový obklad a nechte ho působit aspoň patnáct minut.
➤ Alpu nebo alkohol nakapejte na tampon nebo kapesník a přiložte na otok.  
➤ Tea tree olej má protizánětlivé účinky a navíc pomáhá proti svědění. Stačí postižené místo potřít.
➤ Proti svědění pomáhá také kašička ze spařeného banánu.
➤ Výborná je šťáva z aloe vera, stačí ulomit list a místo potřít. Zrovna tak můžete použít i šťávu z listů jitrocele, řebříčku nebo okvětích lístků měsíčku lékařského.
➤ Octový obklad, který ponecháte na místě alespoň půl hodiny, také zmenší otok a zmírní svědění.

Kdy je nezbytná lékařská pomoc?
„Při závažnějším průběhu alergické reakce je nezbytné ihned vyhledat lékaře. Reakce se většinou vyvine do deseti minut od bodnutí,“ říká MUDr. Jolana Cermanová. Otok dýchacích cest může způsobit závažné poruchy dýchání a kolaps. V případě, že se objeví některý ze symptomů systémové alergické reakce, zavolejte ihned rychlou záchrannou službu. Pokud máte k dispozici adrenalinové pero, použijte jej podle návodu. Návštěva lékaře je nutná také při zhoršování obtíží v místě vpichu nebo celkových projevech infekce (horečka, třesavka, výrazná bolestivost) nebo při trvání zarudnutí a otoku nebo dalších projevech zánětu déle než 2 dny. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, pokud jde o kousnutí pavoukem nebo štírem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.