Tady leželi mrtví výsadkáři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tady leželi mrtví výsadkáři

Deska připomíná jméno, krycí název operace a datum narození a úmrtí bojovníků.
Deska připomíná jméno, krycí název operace a datum narození a úmrtí bojovníků. (Foto Aha!– Dan Černovský, Mária Rušinová)

K výročí 76 let od smrti sedmi parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje odhalili včera pamětní destičky. Na chodníku v Resslově ulici připomínají i Jana Kubiše (†28) a Jozefa Gabčíka (†30), kteří zabili Reinharda Heydricha (†38).

Bronzové desky leží na chodníku v místech, kam nacisté položili těla mrtvých výsadkářů po té, co je vynesli z kostela a krypty. Jejich přesné pořadí rozluštil historik Pavel Kmoch podle dobových fotografií a dalších dokumentů. „Přivezli k nim i tělo odbojáře Jana Milíče Zelenky (†18), který spáchal sebevraždu o den dříve, než si pro něj stihlo dojít gestapo,“ popsal Aha! Kmoch. Proto je v dlažbě destiček osm. Na vzniku památky se podílela i Praha 2. „Městská část si svých hrdinů váží a snaží se jejich odkaz připomínat dalším generacím,“ řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.