Martin Kot (15) z Napajedel: Hvězda s akordeonem v rukou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Martin Kot (15) z Napajedel: Hvězda s akordeonem v rukou!

2018 Martin je jeden z největších hudebních talentů v Česku. Hraje na koncertní italský akordeon od nejvýznamnější firmy – Scandalli.
2018 Martin je jeden z největších hudebních talentů v Česku. Hraje na koncertní italský akordeon od nejvýznamnější firmy – Scandalli. (Foto Aha! – Slávka Červená a archiv rodiny)

Za akordeonem ho není téměř vidět, ale hraje na něj tak, až se tají dech. Drobný klučina Martin Kot (15) z Napajedel na Zlínsku patří totiž k nejlepším hráčům na tento nástroj na světě.

Nyní se vrátil z Portugalska, ze světové soutěže. V konkurenci 55 muzikantů skončil druhý s rozdílem pouhých pěti setin bodu. „Předpokládala jsem, že bude hrát na klavír jako já. Ale v přípravce pak řekl, že se mu líbí akordeon,“ vzpomenula na jeho začátky máma Kateřina (41). Rodiče to překvapilo, ale protože Martin nebyl příliš zručný, říkali si, že si alespoň procvičí motoriku rukou. Netušili, jaký v něm dřímá talent. Nyní mu prsty jen kmitají, a to je vpravo i vlevo na akordeonu stovka knoflíků. Začal v šesti a půl letech a v osmi už byl druý v celostátní soutěži. A pak to šlo ráz na ráz. Pokojíček se začal plnit cenami.

Nadaný školák ve svém pokojíčku s cenami a čerstvým oceněním z Portugalska.

Tři hodiny

„Hraju rád a baví mě i jezdit po soutěžích, kde se mi daří. Úspěch mě vždy nabudí. S o to větší radostí pak cvičím. Teď tři hodiny denně. Naštěstí máme shovívavé sousedy,“ smál se. K jeho největším zážitkům patří vítězství v roce 2014 na soutěži Eurovisios Youn Musicians v Německu. „Tam jsem vůbec poprvé hrál s velkým orchestrem WDR před katedrálou v Kolíně nad Rýnem. Ale už jsem si zahrál i se zlínskou a brněnskou filharmonií, koncertoval s houslistou Václavem Hudečkem a s Lubomírem Brabcem,“ pochlubil se klučina, který si letos připsal několik dalších prvenství.

Martinovy začátky ještě s klávesovým nástrojem, kdy vyhrál krajskou soutěž.

V září na konzervatoř

Kromě toho, že je Martin velký talent, dobře se učí a od září se stane satudentem Pražské konzervatoře. „Teď tam dojíždím sám vlakem jednou týdně za profesorem Ladislavem Horákem, který mě moc pomáhá,“ prozradil.

S nástrojem si mákne

Na soutěže a někdy i do Prahy musí akordeon dopravit. „Je to fuška, váží 13,5 kilogramu a stál statisíce. Bylo by za něj auto. Přispěl mi na něj napajedelský podnikatel. Jinak bych ho neměl. Moc bych ale uvítal, kdyby se mi podařilo získat ještě jeden nástroj pro domácí cvičení. I starší,“ svěřil se.

S Václavem Hudečkem a jeho ženou, mladší sestrou Markétou (vlevo)) a učitelkou Petrou Strašákovou (vlevo) z napajedelské ZUŠ v Praze na Žofíně.

Největší český talent ve hře na akordeon



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.