Našli kosti vrahů!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Našli kosti vrahů!?

Hlavami proti sobě. Pánve měli na sobě. Byli to snad milenci?
Hlavami proti sobě. Pánve měli na sobě. Byli to snad milenci? (Foto Aha! – Slávka Červená)

Hroby z Velké Moravy odkryli archeologové při průzkumu před stavbou domu ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Většina se od dosud objevených liší a odborníci spekulují, že pohřbení byli zřejmě vrazi.

V okolí je zdokumentováno již na 2000 hrobů. Jde o největší velkomoravské pohřebiště na našem území. Předpokládalo se tedy, že budou i v zahradě, kde má stát nový domek. Odrylo se jich zatím 13.

Skrčenec – ruce má do kříže přes hruď a nohy s vysoce pokrčenými koleny.

„Uložení těl je neobvyklé. Neodpovídá křesťanskému pohřbívání, kdy nebožtíci byli v hrobech ve směru západ – východ tak, aby se dívali na východ,“ říká antropolog Roman Bortel. Rituály tam byly porušeny. „Ruce jsou složeny přes prsa, nohy výrazně skrčené. V jedné jámě jsme našli dvě kostry na sobě, ale uložené proti sobě,“ popsal Bortel.

Na místo proto přijela skupina odborníků včetně zahraničních. „Shodli jsme se, že to budou zřejmě hroby lidí, kteří byli z nějakých příčin na okraji velkomoravské společnosti. Mohli být fyzicky i psychicky nemocní, nebo i cizinci a vrazi,“ uvedl vedoucí výzkumu Luděk Galuška z Moravského zemského muzea v Brně.

Amtropolog Roman Bortel u hrobu, kde byla uložena dvě těla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.