Dříve na sebe syčeli, teď jsou: KAMARÁDI DO DEŠTĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dříve na sebe syčeli, teď jsou: KAMARÁDI DO DEŠTĚ!

Miloš Zeman a Andrej Babiš.
Miloš Zeman a Andrej Babiš. (Foto ČTK, ara)

„Chtěl bych být víc, než přítel tvůj...“ Známý duet Karla Černocha s Filipem Brabcem odráží vztah prezidenta Miloš Zemana (73) a premiéra Andreje Babiše (63, ANO). Ten má být dnes na Hradě podruhé jmenován premiérem, a to pro svůj kabinet s ČSSD a podporou KSČM ještě nemá vyjednanou důvěru! I když vypadají oba politici na venek jako kamarádi, zpočátku si nemohli přijít na jméno a šli si po krku!

 listopad 2011
Je nedůvěryhodný
V roce 2011 se Babiš vrhl do politiky. To Zemanovi ještě nevoněl. „Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel,“ řekl.

leden 2013
Podpořil knížete
V první přímé volbě prezidenta se Babiš přiklonil na stranu protikandidáta Karla Schwarzenberga (80, TOP 09). „Miloš Zeman je pro mne nejhorší volba, protože představuje éru, od které jsme se chtěli s odchodem Václava Klause odtrhnout,“ uvedl Babiš.


listopad 2013

Lustrace? Žádné výjimky
Ve sněmovních volbách se ANO vyšplhalo na druhé místo. S hnutím počítala do vlády vítězná ČSSD. Babiš ale kvůli minulosti spojované s StB neměl čisté lustrační osvědčení a nemohl být ministrem. Prezident Zeman tehdy tvrdil: »Žádné výjimky«.

srpen 2014
Mohlo to bouchnout
Nakonec Zeman v lednu jmenoval vládu i s ministrem financí Babišem. „Hnutí ANO prohlásilo, že nepůjde do vlády, když tam nepůjde jeho předseda,“ řekl Zeman s tím, že nechtěl vládu vyhodit do povětří.

listopad 2014
Ostudný protest
Babiš se poprvé Zemana zastal, když odsoudil protesty, které se konaly proti prezidentovi. Důvodem bylo jeho vystoupení, kde v přímém přenosu mluvil vulgárně. „Udělali jsme si ostudu před celou Evropou,“ zhodnotil protesty někdejší ministr.

březen 2015
Příští premiér?
Zeman po ročním angažmá vlády premiéra Bohuslava Sobotky (46, ČSSD) uvažoval, jestli by šéf ANO mohl být předsedou vlády. „Dovedu si představit na postu premiéra řadu lidí, samozřejmě včetně Andreje Babiše,“ pravil.

duben 2016
Čapí hnízdo
V roce se naplno rozjely pochybnosti o financování farmy Čapí hnízdo, která patřila do Agrofertu vlastněného Babišem. Zeman tehdy prohlásil, že žádná hnízda nesleduje. A dokonce se na farmu vypravil.

prosinec 2016
Prezidentské veto
Gesto dobré vůle vůči Babišovi učinil Zeman, když vetoval zákon o střetu zájmu, který ministrovi neumožnil nadále vlastnit holding Agrofert i s vydavatelstvím MAFRA. Sněmovna nakonec prezidentovo veto přehlasovala.

prosinec 2017
První vláda
Sněmovní volby vyhrálo drtivě hnutí ANO a prezident pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády, aby jej nakonec jmenoval premiérem. A o několik dní později pak i jeho vládu, u kterého bylo téměř jasné, že důvěru Sněmovny nezíská.

leden 2018
Hnutí volí hlavu státu
I když to bylo dlouho na vážkách, tehdy už předseda vlády Babiš nakonec podpořil v přímé volbě současného prezidenta. Zeman zvítězil a navrch přidal ujištění, že Babiš dostane i druhý pokus na sestavení kabinetu.

červen 2018
Druhý pokus
Dnes by měl prezident Zeman podruhé jmenovat premiérem Babiše. Není ale jisté, zda nový kabinet získá důvěru. Záleží na tom, jestli se ČSSD vysloví v referendu pro vstup do vlády a komunisté splní svůj slib s podporou možné koalice ve Sněmovně.


Jak to měl prezident s jinými premiéry:
Petr Nečas (53, ODS)
Prvním premiérem Zemana ve funkci prezidenta byl Petr Nečas. Hlava státu s ním měla spory. Po předčasném konci vlády Zeman poděkoval Nečasovi za odvedenou práci, ocenil, že kabinet vyčlenil miliony na odstranění následků povodní a popřál mu i trochu lidského štěstí.

Jiří Rusnok (57)
S Rusnokem se Zeman znal už od dob svého premiérování, kdy mu ekonom dělal ministra financí. Po pádu Nečasova kabinetu se prezident přiklonil k variantě úřednické vlády – což pravicové strany berou dodnes jako obrovský podraz – a podle očekávání jmenoval Rusnoka, se kterým si v mnohých ohledech rozuměl. Úřednický kabinet vládl přes půl roku, přestože nezískal důvěru.

Bohuslav Sobotka (46, ČSSD)
Hned po sněmovních volbách se prezident sešel v Lánech s dalšími představiteli vítězné ČSSD a hledal »svého« premiéra místo Sobotky. I když vládu zprvu chválil, spory nakonec vyústili v trapné divadélko na Hradě. Prezident na premiéra mával holí a nakonec rozladěný odešel uprostřed jeho promluvy, když se loni v květnu dozvěděl, že avizované podání demise nebude. Po konci Sobotky se Zeman netajil tím, že mu jeho odchod vůbec nevadí.

Víte, že...
...na protest proti vládě Andreje Babiše s podporou komunistů se včera večer sešly tisíce lidí po celém Česku?

Zeman na sjezdu KSČM:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.