Narodil se před 160 lety: Ponrepo v Praze vyčaroval první biograf! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Narodil se před 160 lety: Ponrepo v Praze vyčaroval první biograf!

Průkopník filmu Viktor Ponrepo.
Průkopník filmu Viktor Ponrepo. (Foto Aha! – Tonda Tran, Robert Klejch, ara)

V metropoli před 111 otevřel první stálý biograf! Než se eskamotér Viktor Ponrepo (†68) stal »báječným mužem s klikou«, Pražané si kina užili jen vzácně. Podnik v Karlově ulici se tak zaslouženě stal obrovskou senzací.

Před 111 lety lidé na rohu pražských ulic Karlova a Liliová přešlapovali před domem čp. 180/20 zvaným U Modré štiky. Všichni chtěli být u toho, když se v prvním stálém českém biografu na plátně objeví oživlé obrázky. Tehdy šlo o několik němých filmů, každý trval jen kolem minuty.
„Scény střídati se budou ze všech dílů světa: ze života, dle skutečné přírody, z cirkusu, varietního života a světa snů, s oslepující nádherou a fantasií v okouzlujících barvách, vše poskytne Biograf,“ zval na představení Ponrepo. S každým z návštěvníků se pak při vstupu osobně uvítal.



Jmenoval se Dismas Šlambor
Ponrepo, vlastním jménem Dismas Šlambor, se narodil 6. června 1858 v Praze. Přestože se na přání otce vyučil pozlacovačem, vystupoval pod jménem Viktor Ponrepo jako kouzelník. S příchodem filmu začal objíždět vesnice a malá města s putovním biografem. Zemřel 4. prosince 1926, jeho kino ho přežilo o 20 let, zrušeno bylo až roku 1945.


Víte, že...
...pseudonym Viktor Ponrepo je odvozen od jména zámečku Bon Repos u Lysé nad Labem a doplněný o jméno Viktor dle latinské verze slova vítěz?


Kino pro 56 diváků
První stálé kino Ponrepo otevřel 15. září 1907, promítal v něm za 20 až 60 haléřů němé filmy jako Niagarské vodopády, Jízda Nebraskou, Ukradené dítě, Moric kojnou a podobně. Sál měl 56 míst, hrálo se každý den kromě pátku. Podnik vedl i v době války a hospodářské krize. Kino Ponrepo dnes funguje v Bartolomějské ulici a promítají se v něm filmy Národního filmového archivu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.