Objevili poselství staré 72 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Objevili poselství staré 72 let!

Schránka i se vzkazem.
Schránka i se vzkazem. (Foto ČTK a město Liberec)

Utajený poklad ukrýval park zámku v Liberci. Nešlo ale o zlato či šperky, ale o poselství, které tam lidé ukryli v roce 1946. Pamětní schránku včera po 72 letech otevřeli!

A co se v poselství píše? „Nechť srdce tvých listů ševelí vánkem slovanské síly. Hlásej na věčné časy slávu nové epochy slovanských národů!“ přáli liberečtí vlastenci pamětní lípě, kterou 18. května 1946 zasadili. Byl to tenkrát přesně rok, co vystrnadili Němce z libereckého zámku. Tam poté sídlilo ředitelství libereckých státních lesů a statků.


Lípu sázel tatínek
Na schránku se přišlo díky paní Jaroslavě Chotěnovské (84). Ta jako dvanáctileté děvče byla u toho, když její táta Jaroslav Kolátor lípu sázel. A pamatovala si i tajnou schránku! „Čekala jsem, že tam budou ještě dobové noviny. A myslela jsme si, že se to sázelo na 28. října,“ uvedla pamětnice. Tu dojalo, když mohla znovu vidět dokument, který do země ukryl její otec.

Paní Jaroslava pomohla k objevu.


Strom už nestojí
Lípa, která měla růst nad schránkou na věčné časy, už bohužel nestojí. Asi před pěti lety musela být pokácena. Město chce letos v zámeckém parku, symbolicky 28. října ke 100. výročí republiky, zasadit nový strom svobody a vložit do něj schránku s poselstvím o aktuálním dění ve městě.

Sázení stromu svobody v roce 1946.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.