Unikátní výstava: Jak se češe do věrtele... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní výstava: Jak se češe do věrtele...

Oběd dostávali brigádníci do ešusů a jedlo se přímo na chmelnici.
Oběd dostávali brigádníci do ešusů a jedlo se přímo na chmelnici.  (Foto Aha!: Jana Ulrichová)

„Myslíme jenom na to, že chmel je naše zlato...,“ zpívá se ve slavném muzikálu Starci na chmelu. Atmosféru, kterou film zachycuje, teď nově oživuje výstava Jak se češe do věrtele, která byla otevřena na zámku ve Stekníku na Lounsku.

Autoři výstavy se zaměřili na zlatá šedesátá léta minulého století záměrně. Zdejší zámek, který je ze tří stran obklopen chmelnicemi, totiž v té době patřil Výzkumnému ústavu chmelařskému, a v čase chmelových brigád sloužil i jako ubytovna pro česáče. „Původní reprezentační sály byly využity jako ložnice, sala terrena byla jídelnou brigádníků,“ řekla Aha! kastelánka Jana Zajíčková.

Návštěvníci se na výstavě přenesou do doby, kdy tehdejší studenti zažívali ve Stekníku první lásky, nevadilo jim spát na žocích vycpaných slámou, jíst na mezi z ešusů a mýt se ve studené vodě. Odměnou za věrtele naplněné ručně česaným chmelem jim byly nejen peníze (nebylo jich moc), ale také večerní zpěv při kytaře, nebo twist u gramofonu. To všechno připomínají vystavené exponáty, dobové fotografie a na panelech zachycené vzpomínky pamětníků včetně Zdeňka Svěráka, který byl ve Stekníku na chmelu se svými studenty jako pedagog.



Přítel Bobulka
Ve Stekníku na chmelu byl se svými studentky i Zdeněk Svěrák, který na Žatecko přišel učit v roce 1958. Nejdříve působil ve škole v Měcholupech, později na gymnáziu v Žatci. „Myslím, že mě tady studenti měli rádi, říkali mi Přítel Bobulka, to proto, že jsem žáky nevědomky oslovoval »přátelé«. A Bobulka proto, že jsem zmínil, že na chmelu rostou takové bobulky, i když jsou to šišky,“ vzpomínal.

Konzul, pak chmelaři
Původně barokní zámek Stekník byl do současné rokokové podoby přestavěn v letech1760 až 1780. Jeho posledním soukromým majitelem byl švýcarský konzul Gérold Déteindre. V roce 1949 objekt vykoupila vláda. Sloužil pak Výzkumnému ústavu chmelařskému, později jej využívala Národní galerie Praha jako depozitář. Od roku 1997 je pod správou Národního památkového ústavu.

Kde, kdy, za kolik
*výstava je na zámku Stekník na Lounsku
*do 31. října 2019
*výstava společně s prohlídkou sklepení   30 Kč, zlevněné 20 Kč
výstava společně s prohlídkou kaple   50 Kč, zlevněné 40 Kč

Legendární muzikál
Starci na chmelu je první a patrně i vůbec nejznámější československý filmový muzikál natočený režisérem Ladislavem Rychmanem v roce 1964 v hlavních rolích s Vladimírem Pucholtem a Ivanou Pavlovou (na snímku). Příběh vypráví o první lásce dvou studentů na chmelové.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.