Ochrnutý Michal Jančařík: Znovu se musel učit řídit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ochrnutý Michal Jančařík: Znovu se musel učit řídit!

Michal Jančařík.
Michal Jančařík. (TV Nova, ara)

Od nuly nemusel začínat jen na obrazovce, ale i na silnici! Moderátor počasí Michal Jančařík (42), který ochrnul po transplantaci jater, se musel znovu naučit řídit auto. Jelikož je upoutaný na vozíku, bylo to pro něho naprosto nezbytné.

„Býval jsem dobrý řidič, měl jsem naježděno tisíce kilometrů, ale teď je to všechno zase od nuly,“ říká Michal, který se svým handicapem bojuje ze všech sil. Krom televizního studia, do kterého se vrátil loni v říjnu, se tak odvážil usednout i za volant.


„Řízení je obrovská svoboda. Když jsem se poprvé sám vydal autem, tak jsem si u toho zpíval a měl jsem ohromně euforickou náladu, protože to je velký průlom pro člověka v mojí situaci směrem k samostatnosti,“ raduje se z ježdění ve speciálním automatu. Výrobce mu vůz upravil tak, že místo šlapání na pedály ovládá auto páčkou, kterou má v místech řazení.

„Ono se to nezdá, ale bez těch nohou a zažitých věcí je najednou člověk zase jako v autoškole. Takže i po roce musím jezdit opatrně,“ přiznává moderátor. I tak se musel vyrovnat s řadou problémů, které by ho dříve ani nenapadly. „Hodněkrát se mi stalo, že když jsem nedal ručku, zaparkoval jsem, a když chtěl jsem vystoupit, tak se najednou auto začalo rozjíždět. Chtěl jsem rychle nohama zasáhnout a šlápnout na brzdu. Než mi došlo, že to musím udělat rukou,“ směje se. „Všechno je jinak, žiju teď jiný život. Člověk se cítí, jako by se odstěhoval někam na Mars,“ prozrazuje Jančařík v pořadu Nova Stars.

Co se mu stalo
Jančařík nejdřív onemocněl tzv. polycystózou ledviny. Přestože ho lékař nabádal, aby co nejdřív podstoupil transplantaci, stále jí odkládal. Jenže s přibývajícími cystami a postupným rozšiřováním ledvinových kanálků se mu ledvina nakonec tak zvětšila, že vážila sedm kilogramů. A v létě 2016 mu praskla. Po akutní operaci nastaly další komplikace. Michal musel na stejně těžkou operaci míchy, protože mu u ní praskla cévku a vytékající krev tlačila na míchu. Lékaři ji sice odsáli, ale tlak byl tak velký, že způsobil ochrnutí.

Unikátní zpověď Michala Jančaříka:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.