Rady, jak si jednoduše vylepšit rodinný rozpočet: 8 největších finančních hříchů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rady, jak si jednoduše vylepšit rodinný rozpočet: 8 největších finančních hříchů!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie (Shutterstock.com)

Mizí vám bankovky z peněženky vražedným tempem? Dřete, a stále nic nemáte? Možná nevědomky úplně zbytečně finančně chybujete. Aha! vám nabízí přehled nejtěžších finančních hříchů.

1. Nemáte přehled o penězích
Víte, kolik máte na účtu a v peněžence? Pokud nemáte nejmenší představu, je načase si začít psát příjmy a výdaje. Díky tomu si budete umět spočítat, jaké výdaje si můžete dovolit.
Rada: Počítejte s rizikem výpadku příjmů a dávejte si vždy pár korun stranou. Ideální finanční rezerva by měla být tak vysoká, abyste z ní zvládli platit tři měsíce své výdaje.

2. Neřešíte dodavatele energií
Výdaje za energie tvoří podstatnou část rodinného rozpočtu. Proto je v něm největší prostor k úsporám. Stačí využít konkurenční boj dodavatelů energií.
Rada: Nebuďte líní, udělejte si přehled, kdo a za kolik vám může energie dodávat. Ušetřit můžete až několik tisíc korun ročně.


3. Zbytečně plýtváte
Pro úsporu pár stovek ročně stačí málo – zhasínat světlo, šetřit vodou a nepřetápět. Vyplatí se i dávat pozor na stand-by režim jednotlivých spotřebičů a nenechávat nabíječky v zásuvce.
Rada: Přemýšlejte, kde všude můžete doma ušetřit.

4. Kývnete na první půjčku
Jen zhruba každý desátý Čech si předem zjistí, kolik opravdu zaplatí za svou půjčku. Podle odborníků je jednou z nejčastějších chyb při výběru půjčky to, že neporovnáváme více nabídek.
Rada: Srovnávejte nabídky a zajímejte se o to, kolik přeplatíte.

5. Splácíte a nepřemýšlíte
Přemýšlení a pečlivý dohled vyžadují i půjčky, které už máte. Pokud jich máte několik, většinou se vyplatí je sloučit do jedné a ušetřit na nově nastavených splátkách a délce splácení.
Rada: Zkontrolujte si své půjčky a zjistěte, jestli se vám nevyplatí jejich konsolidace.

6. Vyhazujete jídlo
Až třetina nakoupených potravin skončí v koši! Jenže za vyhozené potraviny vlastně platíte dvakrát – jednou při nákupu, podruhé pak v rámci poplatku za svoz odpadů.
Rada: Plánujte si jídelníček a nakupujte najedení a s rozvahou.

7. Nevyužíváte výhody
Řada zaměstnavatelů se snaží zaměstnance oslovit různými výhodami, které ale často nevyužívají. Přitom se s různými poukázkami dá např. platit v lékárně, za jazykové kurzy i masáže.
Rada: Zjistěte si, jak využít výhody na maximum.

8. Bezstarostně používáte kreditku
Kreditní karta a kontokorent jsou dobří sluhové, ale špatní páni. Pokud nestíháte peníze vracet v bezúročném období, můžete snadno končit v minusu a nakonec spadnout do dluhové pasti.
Rada: Nepoužívejte kreditku místo půjčky a pečlivě si hlídejte bezúročné období. Kontokorent používejte jen pro nepředvídané výdaje.

Tip Aha!: Vsaďte na psychologii
Rozpouštějí se vám peníze pod rukama? Nevíte, kde ještě ušetřit? Vsaďte na psychologický trik, který funguje. Zapomeňte na bezhotovostní platby a plaťte bankovkami. Když totiž platíte kartou, nevidíte peníze mizet a utrácení vás tolik nebolí. Vydávat hotovost je ale těžší a víc se budete přemýšlet. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.