Dort Želva
POTŘEBUJETE:
5 vajec
100 g cukru krupice
45 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
25 g kakaa
3 velké smetánky
Na náplň:
250 g hořké čokolády
1 plechovku mandarinkového kompotu
1 plechovku broskvového kompotu
Na dohotovení:
marcipánovou hmotu
potravinářské barvivo
lentilky
Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Do pěny prosejeme sypkou směs a promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme ho do krajů a uhladíme. Pečeme 10 – 15 minut při 180 °C. Upečený plát těsta překlopíme na utěrku vysypanou krupicovým cukrem, srolujeme ji a necháme vychladnout. Pak těsto rozbalíme a rozetřeme na ně smetánky, znovu je pomocí utěrky zarolujeme a necháme v chladu ztuhnout. Studenou roládu nakrájíme na tenké řezy. Čokoládu pomalu zahříváme v kastrůlku se smetanou a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Pak necháme mírně vychladnout a ušleháme. Oba kompoty scedíme, broskve pokrájíme. Půlkulatou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem a klademe vedle sebe kousky rolády, až je forma zcela plná. Část čokoládového krému rozetřeme na spodní díl korpusu, posypeme ho ovocem a opět potřeme krémem. Náplň zakryjeme další vrstvou roládových řezů a mezery ještě vyplníme zbylým krémem. Pokud máme rolády málo a chybí, můžeme ji nahradit dětskými piškoty.Dáme ztuhnout do ledničky. Pro děti pak vyrobíme z dortu želvičku – marcipán obarvíme třeba nazeleno, vytvarujeme z něj hlavičku, nohy a ocásek želvy a připojíme k hotovému dortu. Oči můžeme udělat například z lentilek.
Více recepotů na dorty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 22.