Svatba Harryho & Megan: Obřad jako vzpomínka na Lady Dianu. Co všechno tam po ní bude… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Svatba Harryho & Megan: Obřad jako vzpomínka na Lady Dianu. Co všechno tam po ní bude…

Zásnubní portrét prince Harryho a jeho budoucí ženy Meghan.
Zásnubní portrét prince Harryho a jeho budoucí ženy Meghan. (Foto Profimedia.cz, Getty, Instagram, Reuters)

Úderem hodiny po poledni českého času si na královském hradě Harry (33) a Meghan (36) řeknou »ano«. Je to hlavně královská svatba, ale nezapomíná se ani na tragicky zemřelou princovu mámu Dianu (†36) a její rodinu.

Dospívání svých synů Diana nezažila, Harry o mámu přišel ve 12 letech. Je si ale jistý, že by mu nevěstu schvalovala. „Byly by kámošky jak hrom, o tom není pochyb,“ řekl loni televizi BBC a dodal: „Myslím, že by skákala radostí, jakmile by Meghan poznala, a pak by se s ní spřátelila.“

Máma bude s nimi

Připomínkou Diany je i zásnubní prsten, jímž Harry žádal Meghan o ruku. Obsahuje dva diamanty z matčiny kolekce. „To abychom měli jistotu, že na té bláznivé cestě bude s námi´...“ směje se princ. „V dnech jako tyto mi máma fakt chybí, nemůžu s ní ty šťastné zprávy sdílet, ale díky prstenu a dalším věcem si jsem jistý, že je při nás a někde tam skáče radostí.“

Je také možné, že se Meghan dnes ozdobí rodinným klenotem klanu Spencerových, stejně jako Diana při sňatku s Charlesem (69). To aby jako správná nevěsta měla něco půjčeného.

Na Dianu odkazuje i výzdoba Kaple sv. Jiří: bílé růže byly Dianiny oblíbené.
Návštěva ze záhrobí?

A Dianin duch prý bude na slavnosti i doslova. Dvojčata-spiritistky Terry a Linda Jamison tvrdí, že si zesnulá svatbu za nic na světě nenechá ujít. „Rozhodně budu na svatbě Harryho a Meghan přítomná,“ vzkázala prý po nich a dodala: „Byla jsem i na svatbě Kate a Williama. Bude to krásné, jako můj obřad s koňmi a kočárem.“ Deníku Daily Star sestry vysvětlily, že duchové ovládají jejich ruce a píší tak vzkazy živým.

Syn William ji cítil

Ostatně princ William (35), když si roku 2011 bral Kate (36), prý matčinu přítomnost vnímal. „Znáte to, jsou chvíle, kdy v něčem nebo někom hledáte sílu, a já jsem cítil, že tam pro mě byla,“ svěřil se loni televizi HBO.

Elton John jim zahraje

Na Dianu dá vzpomenout i její kamarád Elton John (71). Zatímco na Williamově svatbě byl obyčejným hostem, Harrymu by měl dokonce zahrát. Hovořilo se i o vystoupení Spice Girls, ale pozvání dostaly jen některé členky skupiny.

Dianin klan v plné zbroji

Rod Spencerových bude hojně zastoupen. Jeho hlavou je dnes Dianin bratr, hrabě (earl) Charles Spencer (53), nechybí ani obě jejich sestry, lady Sarah McCorquodale (63) a baronka Jane Fellowes (61). Ta bude na obřadu číst z bible (nebo možná jinou odpovídající literaturu).

„Princ Harry a paní Markle jsou poctěni, že svou rodinu bude reprezentovat lady Jane a ve svatební den přispěje k připomenutí památky zesnulé princezny,“ komentoval to Kensingtonský palác.

Tři sourozenci Spencerovi přivedou i své drahé polovičky a děti, čili Harryho sestřenice a bratrance. Zejména s nejstarší Charlesovou dcerou, Kitty Eleanor Spencer (27), si je Harry docela blízký, s modelkou zažil nejeden bujarý večírek. Na Williamově svatbě Kitty s mladšími sestrami-dvojčaty Amelií a Elizou (25) zaujaly odvážnými klobouky, uvidíme, co zvolily pro dnešek.

Kaple sv. Jiří na hradě Windsor: Obřad v intimním prostředí!

Obřad proběhne v kapli sv. Jiří na hradě Windsor (asi 30 km západně od Londýna), který je sídlem britských panovníků téměř tisíc let.

Kaple vznikla v 15. století a nabízí intimnější prostředí než Westminsterské opatství, v němž si před sedmi lety vzal princ William (35) půvabnou Kate Middleton (36). Svědkem královských svateb byla už mnohokrát, naposledy se zde v roce 2005 konala děkovná bohoslužba za prince Charlese (69) a jeho druhou manželku Camillu (70), kteří předtím uzavřeli civilní sňatek.

Harry už ní jednu slávu zažil, byl v ní totiž pokřtěn. Pojme zhruba 800 lidí, tudíž 600 hostů, které si princ se snoubenkou pozvali, se sem pohodlně vejde. Kaple sv. Jiří je rovněž místem posledního odpočinku mnoha panovníků, mj. královny Alžběty (†101), matky současné britské vladařky.

Pro úplnost: Dnešní obřad povede arcibiskup z Canterbury Justin Welby, snoubence oddá winsdorský děkan David Conner.

Nevěstu k oltáři povede tchán Charles!

Horečné spekulace o tom, kdo povede nevěstu k oltáři místo jejího táty Thomase (73), který nedorazí kvůli operaci srdce, jsou u konce. Včera je v oficiálním prohlášení utnul Kensigtonský palác – důležité role se zhostí Meghanin nastávající tchán a budoucí král, princ Charles!

„Je nadšen, že ji tímto způsobem bude moci přivítat do královské rodiny,“ stojí v oznámení. Přitom poté, co sama Meghan oficiálně potvrdila, že její otec je ze hry, byla největší favoritkou její máma Doria. Reálně se jevila i varianta, že nevěsta půjde uličkou sama.

Tchyně první čaj s královnou a...Harry šel spát sám!

Většinu královské rodiny už nevěstina máma Doria Ragland (61) poznala, čtvrteční odpoledne strávila s princem Charlesem (69) a jeho ženou Camillou (70). Včera se poprvé setkala s Harryho babičkou Alžbětou II. (92). Seznámení proběhlo, jak jinak, u odpoledního šálku čaje a přítomni mu byli i snoubenci. Jejich cesty se poté, aby se dodržely tradice, rozdělily. Meghan vyrazila s mámou přespat do hotelu Cliveden House (dosud nocovala v Kensigtonském paláci) a Harry strávil noc u Williama a Kate.

Šílenství začíná v 7 ráno našeho času: Obřad je hodinu po poledni

07:00
Policie uzavře silnice v okolí hradu Windsor.

10:00
Do hradu začnou přicházet pozvaní členové veřejnosti, celkem dorazí 2640 osob.

10:30 až 12:30
Začnou se sjíždět svatební hosté, na obřad jich snoubenci pozvali 600. Nebudou mezi nimi žádní významní politici.

12:20
Příjezd členů královské rodiny, jako poslední podle protokolu dorazí královna Alžběta II. Obřad si prý nenechá ujít ani její manžel, princ Philip, který se zotavuje po operaci.

12:20
Dorazí nevěsta s matkou, k nimž se družičky a družbové, mezi nimiž budou i princ George (4) a princezna Charlotte (3).

13:00
V kapli svatého Jiří začne hodinový svatební obřad.

14:00
Po skončení obřadu se novomanželé pozdraví se 200 zástupci Harryho charitativních organizací, pak vyrazí v kočáře na projížďku po městečku Windsor. Poté se vrátí na hrad, kde proběhne oficiální svatební recepce, konkrétně v síni svatého Jiří.

16:30
Recepce skončí, hosté začnou odcházet.

20:00
V nedalekém sídle Frogmore House se uskuteční soukromá párty pro 2 stovky blízkých přátel a rodinných příslušníků.

 Tradice nade vše: Jak Harry a Meghan stráví předsvatební noc?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.