Housenky předivky zhoubné likvidují keře v Česku: Pavučiny jako z hororu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Housenky předivky zhoubné likvidují keře v Česku: Pavučiny jako z hororu!

Zatím jsou housenky štíhlé a dlouhé 2 cm.
Zatím jsou housenky štíhlé a dlouhé 2 cm. (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Nejde však o filmovou kulisu, ale o dílo housenek bílého motýla předivky zhoubné. Požírají listy keřů a pak předou sítě a předou...

Mysleli jste si, že pavučiny musí mít na svědomí jen pavouci? Omyl! Hladové předivky zabalí rostlinu do hustých pavučin a okamžitě sežerou všechny zelené listy. „Brání se tím proti predátorům a vytvářejí si své mikroklima,“ vysvětluje botanik Václav Větvička. Žravým housenkám chutnají hlavně střemchy, jeřáby, třešně nebo brsleny. Když spořádají všechny listy, hromadně se zakuklí. Začátkem léta z kukel vylétnou bílí motýli s černými tečkami na křídlech.

„Dobrou zprávou je, že keře a stromy se většinou po útoku vzpamatují a neuhynou,“ dodává Větvička. Podle něj se následující rok napadeným keřům housenky vyhnou, vyberou si svěží a nevyčerpaný keř.

Jak ubránit zahrádku?

V těchto dnech jsou housenky při největší chuti, jak se jim tedy bránit? „Když se na zahradě objeví první housenka, postříkejte celý keř přípravkem mospilan,“ doporučuje Václav Větvička.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.