Syn Kate a Williama: Je to Louis Arthur Charles. Proč zvolili toto jméno?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Syn Kate a Williama: Je to Louis Arthur Charles. Proč zvolili toto jméno?!

William a Kate zvolili tradiční, ale vzácnější jméno.
William a Kate zvolili tradiční, ale vzácnější jméno. (Foto ČTK, Profimedia.cz)

Čtyři dny svět napjatě čekal, jak se bude jmenovat třetí dítě prince Williama (35). Proč čekali tak dlouho? Jména George (4) i Charlotte (2) přece zveřejnili už dva dny po porodu.

„Vévoda a vévodkyně z Cambridge s potěšením oznamují, že pojmenovali svého syna Louis Arthur Charles,“ vyvěsil úřad královské rodiny na Twitter včera v poledne. Přitom se ale narodil už v pondělí a hned ten den ho rodiče vzali z porodnice domů.

Děda nemá čas

V královské rodině je zvykem, že se napřed jméno novorozence dozví osobně královna a blízcí příbuzní. Jenže Louisův dědeček, princ Charles (69), byl zrovna na služební cestě ve Francii, kde připomínal památku australských a novozélandských vojáků z první světové války. Své třetí vnouče si však ani neprohlédl, hned pospíchal do Skotska.

Není populární

Jména Arthur a Charles se očekávala a sázelo se na ně zdaleka nejvíc. Louis je celkem překvapením, ostatně jde spíše o francouzské jméno, ovšem pár členů britské královské rodiny jej také nosí.

Nejpopulárnější bylo kolem roku 2005, v žebříčku novorozených mělo 38. pozici. Aktuálně je pod 70. příčkou, přičemž variantě Louie patří 47., také se používá Lewis. Každopádně Louisů teď můžeme očekávat pořádný boom.

Jméno Charles je na tom skoro stejně, zatímco Arthurů poslední léta přibývalo a předloni mělo 27. příčku.

Louis z Cambridge

A příjmení? Královská dynastie se nazývá Windsorové, ovšem synové místo toho jako příjmení používají obvykle titul svého otce. Jelikož William dostal titul vévoda z Cambridge, malý George má na školní aktovce visačku George Cambridge. Stejné to bude u Louise. William a Harry zase v armádě používali »příjmení« Wales, neboť jejich otec je princ z Walesu.

Reakce poddaných

*„Vítej na svět, mladý Louisi. Vezmu tě pod křídlo, hochu,“ tweetoval zpěvák popové skupiny One Direction Louis Tomlinson (26). Reagoval tak na vtípky, že ho pojmenovali po něm. *„Teplákovku Adidas už jsem poslal poštou,“ připomněl Tomlinson módu, kterou je známý.

*Spisovatelka JK Rowling zase upozornila, že Louis, Arthur a Charles se jmenují tři postavy z jejího Harryho Pottera, konkrétně členové klanu Weasleyů.

*„Takže královské miminko má francouzské jméno? Sacrebleu!“ hrozí se na Twitteru diskutér BikeyMikey.

*„Jak proevropské od Williama a Kate, dát páté osobě v pořadí nástupnictví na trůn francouzské jméno!“ komentuje Fernando Rosell.

*„Po brexitu se to asi změní na Lewis,“ vtipkuje další.

Hold admirálovi

Královské miminko nakonec dostalo jméno jako pro rytíře – Louis Arthur Charles. Podle prvních spekulací by se mohlo jednat o poctu admirálu Louisi Mountbattenovi (†79). Strýc prince Philipa (96) ho nejspíš seznámil s jeho ženou, nynější královnou Alžbětou II. Jejich prvorozenému synovi Charlesovi byl mentorem a čestným dědečkem, jak mu v žertu říkal.

Sloužil jako poslední britský místokrál v Indii, než si země v roce 1947 vybojovala nezávislost. Později byl velitelem generálního štábu. V srpnu 1979 Mountbattena zavraždila Irská republikánská armáda, tři roky před narozením prince Williama.

Rozbor princova jména

Louis

Louis neboli česky Ludvík v sobě mísí anglicko-francouzsko-německý původ. Význam jména by se dal interpretovat jako známý bojovník, není tedy divu, že ho nosilo celkem 18 francouzských králů. Nejznámějším z nich se stal Ludvík XIV., kterému se přezdívalo Král slunce a na francouzském trůnu se udržel dlouhých 72 let, což je v evropské historii stále nepokořený rekord.

Arthur

Původně jméno sice pochází ze starověkého Říma, v Anglii se ale už dlouho těší velké popularitě. Ostatně se tak anglicky jmenoval bájný král Artuš. V italštině znamená Artur vznešený a odvážný, tudíž je to výborná volba pro budoucího lídra.

Charles

Charles pochází z germánského jména Karl, což znamená muž. Význam jména by se dal interpretovat jako bojovník nebo armáda. Do Británie toto klasické jméno přišlo až v 17. století, kdy byl takto pojmenován Charles I. Stuart.

Jak Louis dědí jména

Každé ze tří jmen novorozeného prince nosí i jeho slavní předkové.

William Arthur Philip Louis (35, otec)

George Alexander Louis (4, bratr)

Henry Charles Albert David (neboli Harry, 33, strýc)

Charles Philip Arthur George (69, děd)

Edward Antony Richard Louis (54, prastrýc)

Albert Frederick Arthur George (král Jiří VI., †56, prapraděd)

Hvězdy jménem Louis

Komik Louis C.K. (50) USA

Herec Louis de Funès (1914–1983) FR

Držitel Nobelovy ceny za fyziku Louis Néel (1904–2000) FR

Jazzman Louis Armstrong (1901–1971) USA

Vynálezce a letec Louis Blériot (1872–1936) FR

Vynálezce pasterizace a očkování Louis Pasteur (1822–1895) FR

Návrhář Louis Vuitton (1821–1892) FR

Autor písma pro nevidomé Louis Braille (1809-1852) FR

Vynálezce fotografie (daguerrotypie) Louis Daguerre (1787–1851) FR

Opičí král Louie v disneyovce Kniha džunglí (mluvil a zpíval jej jazzman Louis Prima, †67).

 

 

 William a Kate představili třetího potomka! 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.