Olomoucký festival aneb Když vůně láká: Je libo tvarůžky se šváby? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Olomoucký festival aneb Když vůně láká: Je libo tvarůžky se šváby?

Tvarůžkový festival zahájil v Olomouci turistickou sezonu.
Tvarůžkový festival zahájil v Olomouci turistickou sezonu. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, ČTK)

Někteří lidé je milují, jiní je nemůžou ani citít! A teď mají dokonce i festival! Řeč je o asi nejslavnější a také nejaromatičtější české sýrové pochoutce – olomouckých tvarůžcích.

Že si takový festival nedovedete představit? To byste museli být v centru Olomouce, které bylo obsypáno desítkámi stánků. V každém z nich byla olomoucká specialita upravena tak trochu jinak. A fantazie jela skutečně naplno. K mání byly tvarůžkové polévky, rizoto s tvarůžky, tvarůžky po mexicku, tvarůžky se šváby nebo třeba tvarůžkový tatarák. „Jde vlastně o oficiální zahájení turistické sezony, protože Olomouc a tvarůžky k sobě neodmyslitelně patří,“ řekl Aha! náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.


Jediné na světě
Olomoucké tvarůžky jsou nejoriginálnější sýrovou pochoutkou, která se v ČR vyrábí. Vznikly z potřeby uchovat co nejdéle to, co zbylo z mléka – tedy tvaroh. Nejstarší zmínka o tvarůžcích je z roku 1452, název byl poprvé písemně zaznamenán roku 1583. Původně se vyráběly téměř v každé chalupě na Hané, a sloužily dokonce jako platidlo. Jde prý o nejzdravější mléčný výrobek na planetě. Dnes se vyrábí v jediném závodě na světě, a to ve firmě A. W. v Lošticích, kterou založil v roce 1876 Alois Wessels.

Tvarůžková pomazánka
Budete potřebovat: 1 pomazánkové máslo, 200 g olomouckých tvarůžků, 3 až 4 lahůdkové (jarní) cibulky, naloženou kapii, pažitku, pepř, světlé pivo.
Postup: Pomazánkové máslo promícháme s nadrobno pokrájenými tvarůžky, přidáme nakrájenou lahůdkovou cibulku, kapii a pažitku, opepříme a nakonec přidáváme postupně 3 – 4 lžíce světlého piva, zamícháme a necháme odležet. Mažeme na chléb či tmavé pečivo.
Zdroj tvaruzky.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.