Ženu zabil motor letadla: Odborníci radí, kde jsou nejbezpečnější sedadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ženu zabil motor letadla: Odborníci radí, kde jsou nejbezpečnější sedadla!

Jennifer Riordan svým zraněním podlehla. Zbyl po ní manžel a dvě děti.
Jennifer Riordan svým zraněním podlehla. Zbyl po ní manžel a dvě děti. (Foto ČTK, Facebook, Twitter)

Cestující letu z New Yorku do Dallasu zažili vysoko v oblacích horor. Jen chvíli po startu Boeingu 737 se 149 lidmi na palubě explodoval motor a jeho úlomek rozbil okno. U něj seděla máma dvou dětí Jessica Riordan (†43). Tlak vzduchu ji málem vycucl ven.

Jen dvacet minut po startu, kdy letadlo vystoupalo do výšky 10 km, došlo k výbuchu levého motoru. „Jeden úlomek prorazil okno, čímž okamžitě došlo k poklesu tlaku v kabině,“ popisuje pasažér Todd Baur. U okénka seděla vedoucí pracovnice banky Jessica Riordan, která se vracela domů za rodinou ze služební cesty. „Vycuclo ji to až po pás,“ popisoval hororové chvíle Baur.


Přetahovací drama
„Muž v klobouku zezadu okamžitě spěchal, aby ženu zachytil. Sám by ji neudržel, muselo mu pomoct několik dalších chlapů,“ popsal jiný z cestujících. Pasažéři poté ucpali díru bundami a poskytli zakrvácené Riordan první pomoc. Neohrožené pilotce Tammie Jo Shults (56) se během boje o ženin život podařilo i bez levého motoru nouzově přistát ve Filadelfii. Jessica po převozu do nemocnice svým vážným zraněním bohužel podlehla. Dalších sedm osob bylo zraněno.

Živé vysílání z pekla
Křik, pláč a modlitby. Tak nějak by se dala popsat kabina letadla chvíli po výbuchu. „Nad hlavami se nám objevily kyslíkové masky. Všichni plakali a byli rozrušení,“ popsala situaci Amanda Bourman. Chvíle strachu se podařily zvěčnit jednomu z cestujících, Martymu Martinezovi na mobilní telefon. „Věděl jsem, že SMS neodešlu, tak jsem si rychle koupil připojení na internet. Myslel jsem, že zaznamenávám poslední chvíle své existence,“ dodal Martinez.


Hrdinka pilotka
Za hrdinku je kromě statečných cestujících označována pilotka Tammie Jo Shults (56), které se podařilo s požkozeným strojem nouzově přistát. Když se ozval výbuch, řekla řízení letového provozu klidným hlasem, že jí chybí kus letadla, na palubě má zraněné a že bude potřebovat rychle přistát. Tak se i o 15 minut později ve Filadelfii stalo. Není divu, zkušeností nasbírala jako pilot námořnictva dostatek. Vždyť byla i jednou z prvních žen, která seděla za kniplem stíhacího letounu F-18…

Ač statisticky pouze jeden z 1,2 milionu letů končí neštěstím, existují pravidla, která vám v případě katastrofy mohou pomoci přežít. Tím hlavním je místo, na kterém sedíte. Profesor Ed Galea z univerzity Greenwich, který strávil 25 let studováním leteckých nehod a rozhovory s těmi, co přežili, zjistil, že obecně bezpečnější jsou sedadla v zadní části letadla, stejně jako místa blíže uličce.

To potvrdil i test provedený před pár lety v Sonorské poušti, kdy televizní stanice Discovery simulovala havárii Boeingu 727 vybaveného figurínami, 38 speciálními kamerami, senzory a posádkou odvážných pilotů, kteří pár minut před nárazem vyskočili na padácích. Výsledky? Hlavní nápor nárazu nesli cestující v přední části letadla. Řady 1 až 7 byly zasaženy nejvíce, sedadlo 7A bylo dokonce katapultováno z letadla. I analýzy nehod v USA od roku 1971 do konce roku 2017 ukazují, že nehody přežili spíše ti, kteří seděli dál od pilota – viz grafy.



Vzadu je bezpečněji, dokazují i nehody
2002
Air China, let 129
Stroj: Boeing 767
Kde: Jižní Korea
Příčina: V mlze narazil do kopce
Bilance: ze 166 lidí přežilo 37, 27 z nich sedělo v zadní části letadla

2013
Asiana Airlines, let 214
Stroj: Boeing 777
Kde: USA
Příčina: Chyba pilota
Bilance: z 307 lidí přežilo 304, všichni 3 mrtví, stejně jako 36 těžce raněných, seděli vepředu

2016
LaMia Airlines, let 2933
Stroj: BAe 146
Kde: Kolumbie
Příčina: Chyba pilota, nedostatek paliva
Bilance: ze 77 lidí přežilo 6, z nich 5 sedělo ve střední části letadla, 1 v zadní

Jeden z cestujících natočil video přímo na palubě letadla:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.