Oranžové nebe nad Sýrií: Američané vypustili rakety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Oranžové nebe nad Sýrií: Američané vypustili rakety

Stovka střel včera zasypala Sýrii.
Stovka střel včera zasypala Sýrii. (Foto Profimedia.cz)

Stovka střel včera zasypala Sýrii. Američané, Francouzi a Britové provedli odvetný útok za údajné použití chemických zbraní tamním režimem Bašára Asada (52). A Rusko zuří.

Podle Kremlu nebyl útok spojenců vydařený. Ze 103 střel jich totiž prý syrská armáda zneškodnila nebo odvrátila hned 71. Cílem naváděných střel Tomahawk měly být vojenské základny a laboratoře poblíž měst Damašek a Homsu. Moskva už uvedla, že ztráty na životech nejsou, tři lidé by měli být zraněni. Navíc označila akci za urážku svého prezidenta Vladimira Putina (65) a svolala včera zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ostřelování Sýrie byla odveta za údajný chemický útok u města Dúmá, při kterém minulý týden zemřely desítky lidí.


Kritika Hradu
Zatímco ministerstvo zahraničí i obrany útok označilo za adekvátní reakci, Hrad je proti. „Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj si velmoci jen poměřují síly. To šéf české diplomacie Martin Stropnický mluvil jinak. „Zásah spojenců v Sýrii byl legitimní, Rada bezpečnosti OSN nebyla schopna přijmout v uplynulých měsících žádné rozhodnutí, a to ani ohledně mezinárodního vyšetřování použití chemických zbraní v Sýrii, když Rusko šestkrát vetovalo předložené návrhy,“ uvedl.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.