Hezké počasí? Nedejte se mýlit! Slunce je líné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hezké počasí? Nedejte se mýlit! Slunce je líné

Z tohoto snímku snad až bolí oči.
Z tohoto snímku snad až bolí oči. (Foto Profimedia.cz, ara)

Takhle líné bylo Slunce naposledy před devíti lety. V Česku si sice užíváme jasných dní, ale astronomové varují. Naše životadárná hvězda podle nich snížila aktivitu na minimum.

Od začátku roku se ve většině dní neobjevila vůbec žádná sluneční skvrna, která značí probíhající erupce. Když už se nějaká erupce výjimečně objeví, je slabá. Slunce podřimuje, takhle klidné bylo naposledy v létě roku 2009.


Celé století?
U Slunce je běžné, že se období aktivity střídá s útlumem. Nyní to ale vypadá, že by klidné období mohlo být významně delší a protáhnout se třeba i na celé století. „Podobné dění bylo zaznamenáno v 17. století a projevilo se tehdy celkovým ochlazením klimatu, takzvanou malou dobou ledovou,“ říká meteorolog Martin Štros ze společnosti Meteocentrum.

Málo svítí
S klesající aktivitou slunce klesá i množství slunečního záření, které dopadá na Zemi. Zjednodušeně se dá říct, že čím méně erupcí, tím méně Slunce svítí. Čekají nás tedy kruté zimy a studená léta? Není to vyloučeno, pokud se Slunce neprobudí. Letos ale ochlazení určitě nepocítíme. Podnebí má totiž díky oceánům, které drží teplo, značnou setrvačnost. Sluneční útlum by musel trvat několik let, abychom začali ochlazení pozorovat.

Víte že...
...sluneční erupce je výbuch ve sluneční atmosféře s energií srovnatelnou s miliardou megatun TNT? Čím více erupcí na Slunci je, tím více energie k nám Slunce vysílá.


Uplakané pondělí!
Teplý vítr z jihu na většinu území Česka přinesl příjemné počasí. Zítra rtuť teploměru místy pokoří dokonce až letní hodnotu 25 stupňů. Už večer se ale začne obloha od jihu zatahovat a v noci na pondělí by mělo pršet. Začátek pracovního týdne bude uplakaný a postupně se mírně ochladí. Ve středu už budou teploty většinou pod hranicí dvaceti stupňů.  

Jak bude?
Dnes: polojasno, den 18 až 22 °C, na horách 13 °C.
Zítra: polojasno, večer od jihu přibývání oblačnosti, noc 6 až 10 °C, den 21 až 25 °C.
Pondělí: zataženo, déšť, přeháňky, místy bouřky, noc 10 až 14 °C, den 19 až 23 °C.
Úterý: zataženo, místy déšť, den 11 až 15 °C, den 18 až 22 °C.
Středa: polojasno, ojediněle přeháňky, noc 8 až 12 °C, den 16 až 20 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.