Nárožný slaví 80: Životní TRAUMA kvůli otci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nárožný slaví 80: Životní TRAUMA kvůli otci

Petr Nárožný neví, kde má jeho otec hrob.
Petr Nárožný neví, kde má jeho otec hrob. (Foto Aha! – Pavel Machan, archiv ČT a Stanislava Zindulky)

Česko má ode dneška dalšího hereckého jubilanta! 80. narozeniny slaví Petr Nárožný. Málokdo ví, že si celý život v sobě nese velké trauma. Neví, kde a jakým způsobem zemřel jeho otec!

„Táta byl ruským emigrantem! A když Prahu osvobodila Rudá armáda, rozhodl se otec ztratit. Podařilo se mu to dokonale. Dodneška nevím, kde skončil,“ posteskl si Nárožný, kterému v té době bylo osm let. „Přemlouval matku, ať odejdeme všichni, ale ona omítala. Představa válkou poničené Evropy ji děsila. Otec odešel sám, což od něj bylo prozíravé. Jeho ruské přátele, čtyři bydleli u nás v ulici, záhy po devátém květnu navštívili rudoarmějci s puškami. Zaklepali, vytáhli je ven a jejich rodiny o nich doteď neslyšeli,“ vzpomínal.

Pan Nárožný se domů po svém odchodu vůbec neozval! „Nenapsal, nezavolal. Maminka si od té doby žádného muže nenašla. Čekala na něj až do své smrti,“ dodal Nárožný. To, že neví, jak jeho otec dopadl a kde je případně pochovaný, ho trápí dodnes. A nejinak tomu bude i při oslavě životního jubilea. „Budu se svou rodinou a uděláme si pěkný den. A budu se snažit myslet jen na to pozitivní, i když ten život nebyl jednoduchý,“ řekl včera deníku Aha! jubilant.

Co o něm možná nevíte...
■ Trpí nevyléčitelnou nemocí tinitus, projevující se pískáním v uších. „Už jsem si zvykl. Je to pořád stejný zvuk, takže ho nakonec přestanete vnímat,“ prohlásil. Kolegové ho ale musí upozorňovat, že mu zvoní mobil.
■ Vystudoval architekturu a pozemní stavitelství na ČVUT a v roce 1968 byl promován inženýrem. K herectví se dostal díky zpěvákovi a kolegovi z kanceláře Pavlu Bobkovi (†76), který ho doporučil do Semaforu.
■ Měl hrát v kultovním filmu Vesničko má středisková (1985). Roli pana Pávka původně Zdeněk Svěrák (82) napsal pro něj, ale režisér Jiří Menzel (80) si nakonec prosadil slovenského herce Mariána Labudu (†73).



Přečtěte si
oldedek
14. 4. 2018 • 11:41

Hele, že fetuješ, a lidi o tobě říkají, že jsi blbej ?!?

oldedek
14. 4. 2018 • 11:38

Mám Vás pane Nárožný hodně rád, mockrát jste mi udělal hezkou náladu ... Děkuji Vám

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.