Měření odborníků KRNAPu: V Krkonoších jsou dva metry sněhu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Měření odborníků KRNAPu: V Krkonoších jsou dva metry sněhu

Odborníci odebírali i vzorky znej ke zkoumání v laboratoři.
Odborníci odebírali i vzorky znej ke zkoumání v laboratoři. (Foto pro Aha! – Kamila Antošová)

Jako každý rok zjara vyrazili pracovníci Krkonošského národního parku měřit na hřebeny našich nejvyšších hor výšku zbývajícího sněhu. Výsledek? Zima co do sněhu byla na horách dobrá.

Odborníci zjistili, že na západě Krkonoš jsou ještě až dva metry bílé pokrývky. Mnohem víc sněhu se však drží v místě zvaném Mapa republiky, kde odolává paprskům často ještě v létě a při tání vytváří tvar připomínající obrysy naší země. Jeho přesná výška ale zatím není známá, odhaduje se na devět až deset metrů. „Na toto místo kolegové ještě nešli z důvodu bezpečnosti,“ řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.


Pravidelný monitoring sněhu přináší odborníkům informace o vlivu klimatu na horskou tundru a zároveň přehled o zásobách vody v Krkonoších. Díky tomu mohou předvídat například rizika spojená se suchem či povodněmi.
„Z měření vyplývá, že zima byla dobrá, průměrná. Zatímco v minulých dvou letech byla hodně slabá,“ uvedl Josef Harčarik, odborný pracovník KRNAPu. Pokud nepřijdou v brzké době silné lijáky, což předpověď neuvádí, neměly by hrozit jarní povodně. Postupně odtávající sníh by naopak měl alespoň lehce pomoci vyschlému Česku.

Víkend si užijeme letní
Počasí o volných dnech nám zvedne náladu. Během dneška sice přejde přes naše území k severovýchodu studená fronta a místy se objeví i bouřky. O víkendu ale pronikne nad Česko výběžek vyššího tlaku vzduchu a s ním i krásné počasí. Teploty můžou překonat letních 25 °C. Na začátku nového pracovního týdne se sice obloha zatáhne, rtuť teploměru však stále zůstane příjemně vysoko.



Jak bude?
Dnes: zataženo, postupně déšť, bouřky. Den 16 až 22 °C, na horách 11 °C.
Zítra: polojasno. Noc 4 až 8 °C, den 19 až 24 °C.
Neděle: polojasno. Noc 6 až 10 °C, den 21 až 25 °C.
Pondělí: oblačno, ojediněle přeháňky. Noc 9 až 13°C, den 21 až 24 °C.
Úterý: oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Noc 9 až 13 °C, den 20 až 24 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.