Afrika se trhá vejpůl! Trhlina se neustále zvětšuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Afrika se trhá vejpůl! Trhlina se neustále zvětšuje

Z trhliny se stala turistická atrakce.
Z trhliny se stala turistická atrakce. (Foto: Reuters)

Z Afriky utíkají nejen migranti, ale opouští ji i vlastní území... Kontinent se totiž kvůli seizmické činnosti trhá na dva kusy! A rozpad už začal! Důkazem je několikakilometrová trhlina, která se jako had klikatí v jihozápadní Keni, a dokonce tam přeťala i jednu z hlavních silničních tepen.

Země se neustále vyvíjí a o tom, že kontinenty neměly vždy takový tvar a polohu, jaké mají dnes, se učí už děti na základní škole. Takže stejně, jako se kdysi dávno oddělila Jižní Amerika od Afriky, dělí se teď i sama Afrika. Celá její východní část časem »odpluje« do Indického oceánu...

Trhlina dostala označení Suswa a je součástí asi čtyři tisíce dlouhého Východoafrického riftu, kde se Afrika rozpadá na část núbijskou a somálskou. Výsledkem pak bude samostatný ostrov, a dokonce i vznik nového oceánu.

Pokud už ale teď váháte, kdy se tam vypravíte na dovolenou, tak zpomalte. Rozdělení kontinentu bude trvat desítky milionů let!Ale aby tamní obyvatelé nezapomněli, že se Afrika rozpadá, bude jim o tom Země dávat průběžně vědět zemětřesením, nebo právě obrovskými puklinami, jako se to stalo v oblasti mezi Nairobi a Marokem. 

Čím to je?

Vše začíná v litosféře (pevný obal země), která se skládá ze zemské kůry a horní části zemského pláště. Litosféru tvoří řada tektonických desek, jež se různými rychlostmi pohybují, narážejí do sebe nebo se jedna pod druhou podsouvají. Výsledkem působení těchto sil je vytvoření riftu (příkopová propadlina), nebo dojde 
k »prasknutí« desek, při němž se trhají celé kusy pevniny.

Tak to skončí (jednou...)
Až se Afrika definitivně rozdělí, budou mapy vypadat nějak takhle. Somálská část i s Viktoriiným jezerem »odpluje« spolu s Madagaskarem dál na východ, průrvu mezi »kontinenty« zalije voda a vznikne nový oceán (Africký?).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.