8 nejčastějších otázek na téma přebalování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

8 nejčastějších otázek na téma přebalování

 (shutterstock)

Zrovna se vám narodilo miminko a ač jste si říkala, že jste na všechno připravená, vše víte, možná tápete a přemýšlíte zrovna o přebalování? Jak často přebalovat?  Jakou péči věnovat zadečku miminka? Jak předcházet opruzeninám? Jaké plenky a jaký krém mám používat?

1. Kde mám přebalovat?

Některé maminky preferují přebalovací pult – komodu, jiné si pořídí přebalovací podložku, kterou mohou položit třeba na pračku nebo postýlku, jiné maminky přebalují jen na dece položené třeba na pohovce. Volba místa je pouze na vás, tak aby vám co nejvíce vyhovovala. Vyberte si ale místo, kde budete mít vše po ruce a bude se vám tam děťátko nejlépe hlídat. Při přebalování sebou všemožně hází, mele se, tak aby neupadlo. Vše potřebné si dopředu připravte, ať se od místa, kde leží miminko nevzdalujete ani zbytečně neotáčíte.

2. Jak často mám přebalovat?

Miminko přebalujte pokaždé, kdy má mokrou nebo zašpiněnou plenku. V prvních dnech a týdnech života je pokožka dítěte velmi citlivá a mělo by být přebaleno alespoň 10x za den. Přebalujte pravidelně i v noci. Možná si říkáte, proč, když spinká? Proč ho budu zbytečně budit? Když použijete malou lampičku, děťátko bude po přebalení klidně spinkat.  Přebalujte po každém krmení (ano, ideálně až PO krmení, většinou se totiž během krmení dočkáte nové nadílky v plence); po probuzení a před spánkem. Vždy také nechte zadeček děťátka chvíli bez plenky. Právě časté přebalování a větrání bez plenky jsou ideální prevencí před vznikem opruzenin.

3. Jaké plenky mám vybrat?

I u plenek platí, že není univerzální rada. Každé mamince vyhovuje něco jiného, stejně jako miminku. Zadeček miminka je citlivý a sama poznáte, jaké plenky bude preferovat. Ať už se jedná o látkové pleny nebo o ty jednorázové, jejich značku apod. Plenky vždy vybírejte podle váhy dítěte.

4. Jak fungují látkové plenky?

Látkové pleny jsou lacinější volbou, na druhou stranu – péče o ně je trochu náročnější. Můžete si zvolit klasické látkové pleny, které jsme jako malí nosili my, nebo moderní látkové pleny. Používání moderních látkových plen je velmi jednoduché, většinou jen zabalíte, zapnete na suchý zip nebo patentky a je to. Přebalování hravě zvládne i tatínek nebo babička. Také jejich používáním budete šetřit přírodu a svou peněženku. Vyhnete se tahání obrovských balení plen domů. 

5. Jak fungují jednorázové plenky?

Jejich použití je jednoduché. Když je plenka znečištěná, jednoduše ji zabalíte a vyhodíte. Jsou sice dražší než látkové plenky, na druhou stranu vám ušetří čas, který můžete věnovat svému děťátku. Na trhu jich je obrovský výběr a vy můžete vyzkoušet, které děťátku budou vyhovovat. Snažte se přitom vybírat takové, které jsou prodyšné. Pokud se vám podařilo vybrat zrovna takovou plenku, která dítěti vyhovuje, neměňte ji. Kupte si domů do zásoby dostatek plenek. Zprvu může miminko mít klidně 15 stolic za den, tak ať se vám nestane, že nemáte zadeček do čeho zabalit.

6. Budu potřebovat vlhčené ubrousky?

Vlhčené ubrousky na dětský zadeček jsou skvělou pomůckou. Obsahují látky, které dětský zadeček ošetří a případně i zklidní podrážděnou pokožku. Platí zde stejné pravidlo jako u plenek. Když najdete ty, které dítěti vyhovují, neměňte je. Ideální jsou např. k lékaři nebo na cesty. Pokud Vám ale vyhovuje raději žínka a voda s mýdlem, je to v pořádku. Naše maminky nic jiného nepoužívali. Tak proč to také nevyzkoušet?

7. Jakou mám používat mastičku proti opruzeninám?

Výběr je široký a opět zde platí, že každému miminku vyhovuje něco jiného. Někomu vyhovuje Bepanthen, někomu Sudocreme, jinému obyčejná kalciová mast. Někdo místo mastičky používá pudr. Vyzkoušejte co je nejbližší právě Vám a Vašemu děťátku.

8. Jak vlastně přebalovat?

Přebalování má pár základních pravidel. Jak je zmíněno výše, je lepší přebalovat po jídle. Jakmile dítě rozbalíte, otřete mu zadeček a kožní záhyby vlhkou žínkou – směrem od genitálií dozadu. Je-li zadeček hodně špinavý, můžete jej omýt pod tekoucí vodou. Ideální je, pokud dítěti zadeček necháte chvíli na vzduchu, V žádném případě se od dítěte nevzdalujte ani neotáčejte. Připravte si novou plenku, krém proti opruzeninám nebo pudr a zabalte dítě do plenky. Ta by dítěti neměla bránit v pohybu ani ho omezovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.