Česká marmeláda: 3. nejlepší na světě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česká marmeláda: 3. nejlepší na světě!

To je ona, královna marmelád. Jozefína Růžičková při přípravě marmelády z pomerančů.
To je ona, královna marmelád. Jozefína Růžičková při přípravě marmelády z pomerančů. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Jozefíny Růžičkové)

Co uvaří, to má úspěch! Tak by se dalo hodnotit snažení královny marmelád Jozefíny Růžičkové (43) z Prachatic, která po velkém loňském vítězství sklidila i letos úspěch na prestižní soutěži World´s Original Marmelade Awards.

Z mistrovství světa si držitelka dvojité zlaté medaile tentokrát přivezla za netradiční chutě a vlastní recepty šest bronzových medailí. „Soutěžilo přes tři tisíce marmelád a o medailích rozhodovaly i nepatrné detaily. Porota hodnotila nejen chuť a originální receptury, ale i vzhled, vůni a konzistenci. Já tentokrát vsadila na netradiční suroviny,“ řekla Jozefína. Fantazii popustila naplno a do soutěže uvařila marmelády s taclé (kříženec sicilského krvavého pomeranče Tarocco a klementinky), bergamotem (druh citrusu velikosti pomeranče, barvou podobný citronu) a finger lime (citrus).


Taclé si přivezla od pěstitele ze Sicílie. Bergamot prý zvolila pro jeho neobvyklou a krásnou vůni. „A kaviárový citrus finger lime pochází z Austrálie. Vypadá nevábně, ale má dužinu připomínající kaviár a je velmi drahý. Vlastně to byla taková zkouška, která vyšla. Marmeládu z něj jsem uvařila jen do soutěže,“ prozradila Aha! Jozefína.

Oceněné marmelády
*Citron a finger lime
*Pomeranč s kdoulí
*Červený pomeranč s borovicovým sirupem
*Taclé s červeným pomerančem
*Klementinka s bergamotem
*Bergamot s hořkou čokoládou

Uvařte si oceněnou lahůdku
Bergamot či taclé budou hospodyňky obtížně shánět, zato si mohou uvařit marmeládu z červeného pomeranče s borovicovým sirupem. Sirup z mladých výhonků je výborný na kašel a zanedlouho bude možné výhonky trhat. Královna marmelád prozradila čtenářům Aha! svůj recept.

Sirup
Natrhané mladé smrkové nebo borovicové výhonky zalijeme studenou vodou a povaříme, dokud nezměknou. Necháme do druhého dne odstát, scedíme a zvážíme macerát. Přidáme do něj tolik cukru krystal, kolik váží, a vaříme, dokud nezhoustne a nezabarví se do hnědočervena. V této podobě se dá už nalít do lahví a užívat.

Marmeláda
Potřebujete: 2 kg pomerančů, 2 litry pomerančové šťávy, 2 litry vody, 55 gramů pektinu, 2,2 kg cukru.
Postup: pomeranče se slupkou nakrájíme, zalijeme v hrnci vodou a šťávou a vaříme. Když je kůra měkká, přisypeme cukr a pektin a povaříme cca 10 minut. Podle chuti přilijeme sirup a můžeme plnit čistě vymyté sklenice.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.