Keltský poklad u žulových balvanů na Lounsku. Nejcennější částí je... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Keltský poklad u žulových balvanů na Lounsku. Nejcennější částí je...

Na tomto místě u tří balvanů, v lesíku u Stebna, byl poklad nalezen.
Na tomto místě u tří balvanů, v lesíku u Stebna, byl poklad nalezen. (Foto Regionální muzeum Žatec)

Neuvěřitelných, až 6000 let starý vzácný keltský poklad nalezený v roce 2015 u Stebna na Lounsku, je poprvé k vidění pro nejširší veřejnost. Soubor obsahující náramek, unikátní mísu a opaskové kroužky, představují v žateckém muzeu.

Poklad pocházející z přelomu 4. a 3. století př. n. l. byl uložen v lesíku u tří žulových balvanů v hloubce 30 centimetrů.

Unikátní nádoba

Poklad tvořila unikátní bronzová nádoba, takzvaná teglia, první svého druhu ve střední Evropě. V ní byl položen bronzový náramek, na kterém byly navlečeny tři opaskové kroužky. Dalších šest kroužků leželo v nádobě volně. „Okolo bylo množství keramických střepů z další nádoby. Opodál se podařilo najít ještě zlomek bronzového nákrčníku a bronzové slitky,“ popsal archeolog žateckého muzea Petr Holodňák.

Místo obřadů

Všechny nalezené předměty byly zřejmě součástí rituálu, při kterém hrály významnou roli i tři obří žulové balvany, u kterých byl poklad zakopán.
Poklad, který je součástí sbírek Národního muzea v Praze, je v Žatci vystaven jen do konce dubna. Od konce května pak bude k vidění v souborné expozici Keltové v Čechách v Národním muzeu v Praze.

Nejvzácnější je nádoba

Nejcennějším předmětem je bronzová nádoba, teglia. Byla vyrobena v etruské dílně ve střední Itálii na přelomu 4. a 3. století př. n. l. Opatřena je horizontálním uchem s ataší v podobě lidského obličeje, tváří Gorgony. Mísa byla součástí honosných jídelních servisů a sloužila společně s bronzovým džbánem k omývání rukou během hostiny.

Keltský poklad

Kde? Regionální muzeum K. A. Polánka (hlavní budova), Žatec
Kdy? úterý až pátek 9:00 – 17:00, sobota 13:00 – 17:00, do 30. dubna

Víte, že...

...o keltských rituálech se dochovalo jen minimum zpráv, rozdělit je podle nich lze na ty prováděné při sezonních oslavách, iniciační (spojené se změnami v životě člověka), věštebné či léčebné?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.