Ledecký o nové hymně: Nedělají si pr*el. Myslí to vážně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ledecký o nové hymně: Nedělají si pr*el. Myslí to vážně!

Janek Ledecký nevěří vlastním uším.
Janek Ledecký nevěří vlastním uším. (Foto Aha! – Michal Protivanský, TV Nova, Profimedia.cz)

Češi nechtějí bombastičtější hymnu, která bude delší o jednu sloku. Alespoň tak to vyznívá z bouřlivých reakcí na nové verze skladby Kde domov můj?. Ty nahrál skladatel Miloš Bok (50) na objednávku Českého olympijského výboru (ČOV). 

Šéf ČOV Jiří Kejval (50) žádal sebevědomější a o jednu sloku delší hymnu prý kvůli sportovcům, aby si užili delší chvíli slávy na stupních vítězů. Jedním z prvních, který se ale k této snaze drsně ozval, byl právě otec dvojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké (23). „A je to tady. Nedělají si pr*el. Myslí to smrtelně vážně. Ta nová aranž působí, jako kdyby to hrál orchestr a sbor, co o sobě vzájemně nemají ani tušení, a do toho si občas hystericky přisadí nějaký sólista,“ hrozil se zpěvák a skladatel Janek Ledecký (55). Jako komplikovanou symfonii a totální nesmysl označil novinku také hitmaker Michal David (57).

A s názorem, že naše prostá hymna je krásná a netřeba ji vylepšovat, přispěchali i politici. „Na hymnu se nemá sahat. Věci, jako je hymna, státní vlajka a některé další státní symboly, by měly kvůli tradici zůstat zachovány a neměly by se měnit jako módní doplňky,“ vyslovil se i prezident Miloš Zeman (63). Aktivita olympijského výboru pak přímo nadzvedla bývalého reprezentanta ve skoku na lyžích a současného poslance za ODS Jakuba Jandu (39), který Kejvalovi napsal, že poškodil dobré jméno českého sportu.

Nesmyslně vyhozené peníze podle něj mohly posloužit mládežnickému sportu.  Kejval pro iRozhlas přiznal, že nová hymna vyšla na 600 tisíc korun. „Téměř polovina z nich je hrazena ze soukromých zdrojů, velkou částí jsem přispěl sám. Zbytek hradil ČOV z vlastních zdrojů. Pro ujištění, nejde v žádném případě o peníze ze státních dotací,“ řekl. Nahrávka podle něj vznikla právě proto, aby vyvolala debatu, a je tedy rád, že vyvolala spoustu emocí.



Přečtěte si
-bello-
31. 3. 2018 • 22:44

surfer slovenská hymna má debilní opakující se text, který vyzývá Slováky, aby se probrali.No nevím, to jako furt je má ta hymna hecovat? Se probrali ne ?!! Odtrhli se, vzali si euro , mají Ficu, měli Mečiara , lezou EU / Macronovi / do zadku můžou být spokojený, ne ? Ti by měli změnit hymnu !!!

-bello-
31. 3. 2018 • 22:38

Na mou hymnu ať nikdo nesahá! Myslím, že tenhle Olympijský výbor byl složen ze samých volů! I když - já jsem pesimista ohledně naší hymny.Za chvíli tam připrsknou zpátky " nad Tatrou sa blýska hromy divo bijú " neb desítky tisíc Slováků vzalo Čechy útokem a na Slovač se nevrátí.Talk holt , aby byli jako doma , protože my Češi jsme až tak moc tolerantní!

zvonekdozahrady
31. 3. 2018 • 18:24

Ještě schází aby dementní čobol Fenič přišel s návrhem že by česká hymna mohla být nějakâ odrhovačka o opilci Havlovi.

sugarbitter
31. 3. 2018 • 16:10

Možná by se mohla zpívat i v angl. Jsem už zhnusena jaká se tady všude propaguje muzika. Jsme ještě Češi? Asi stále méně. A zabývat bychoím se měli určitě spíáše vážnějím zákony nedaly zneužívat konáním "na hraně", kterým mnozí přišli k velkému majetku, a zavedením osobní odpovědnosti za rozhodnutí. Nikoliv tedy vyhledávat všeliké hloupé způsoby jak zabavit národ.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.