Módní návrhář Givenchy (†91): To on dal světu MALÉ ČERNÉ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Módní návrhář Givenchy (†91): To on dal světu MALÉ ČERNÉ...

Hubert de Givenchy
Hubert de Givenchy ( 	Foto Profimeda.cz, Getty Images, ara)

V roce 1961 oblékla herečka Audrey Hepburn (†63) v kultovním filmu Snídaně u Tiffanyho tzv. malé černé a od té doby se říká, že tenhle kousek nesmí chybět v šatníku žádné ženy. Otec těchto »koktejlek«, slavný francouzský návrhář Hubert de Givenchy (†91), zemřel. Odešel ve spánku na svém zámku nedaleko Paříže.

Givenchy se narodil v roce 1927 do zámožné rodiny. Rodiče z něj sice chtěli mít úspěšného právníka, on ale odmala kreslil šaty. V deseti letech pak malý Givenchy uviděl model od návrháře Cristobela Balenciagy a o své budoucnosti měl jasno. Svůj první salon otevřel v roce 1952 a světové módní trendy pak spoluurčoval zhruba půl století. Jeho modely se vyznačovaly elegancí, střízlivostí a luxusem. Velký poprask pak ve své době způsobil šaty rozdělenými na vrchní díl a lehkou sukni – dvěma díly, které se daly dál kombinovat.

Múza i přítelkyně
Mezi jeho nejznámější zákaznice patřila i slavná první dáma USA Jackie Kennedy (†64), ale především Audrey Hepburn, která byla 40 let jeho hlavní múzou. Když za ním poprvé přijela, měla na sobě pletené tričko, upnuté kalhoty a sandály. Givenchy nejdříve spolupráci s ní na kostýmech k filmu Sabrina (1954) odmítl se slovy: „Omlouvám se, ale mám moc práce s novou kolekcí.“ Nakonec ale dali dohromady nejenom kostýmy, ale i tvář idolu ženské krásy 60. let, kdy vynikly perfektní křivky, úzké boky a labutí šíje. „Jeho oblečení je jediné, ve kterém jsem to opravdu já. Je mnohem víc než jen návrhář, je to tvůrce osobnosti,“ pěla na Givenchyho ódy Hepburn. Jejich přátelství skončilo až v roce 1993 hereččinou smrtí. „Bylo to něco jako manželství,“ svěřil se návrhář. Svět módy postupně obohatil i o šaty nazvané Bag (Pytel), Enveloped (Zabalený) a kabát s trychtýřovitým límcem. Pod luxusní značku Givenchy ale spadají i parfémy (první L’Interdit z roku 1957 proslavila opět Hepburn), kolekce prostírání, domácí textil, boty a šperky.

Trailer k filmům Audrey Hepburn:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.