Miloš Zeman je oficiálně podruhé prezidentem: Tvrdá »Klausova« kritika | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miloš Zeman je oficiálně podruhé prezidentem: Tvrdá »Klausova« kritika

Miloš Zeman, Václav Klaus
Miloš Zeman, Václav Klaus (Foto ČTK)

Znovujmenování prezidenta přineslo řadu překvapení. A do kritiky Miloše Zemana (73) se pustili i někteří jeho tradiční obhajovatelé. Dokonce i premiér v demisi Andrej Babiš (63, ANO) prohlásil, že projev hlavy státu nebyl tím, co očekával. A s daleko tvrdší kritikou se včera přidal i Institut exprezidenta Václava Klause (76).

„Je to výjimečná chvíle na výjimečně symbolickém místě. Sílu a mohutnost tohoto aktu podtrhuje společné zasedání obou komor českého parlamentu, symbolu české demokratické tradice. Tomu má odpovídat obsah a forma vystoupení nové hlavy státu,“ začal člen člena správní rady institutu (IVK) Ivo Strejček svou kritiku. „Je smutné, že si tak inaugurovaný prezident České republiky Miloš Zeman na Pražském hradě nepočínal,“ pokračoval mírně. Až poté přitvrdil.


„Miloš Zeman se opět neopanoval, nechal průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů. Bylo nemístné, aby část svého prezidentského poselství svému národu věnoval zbytečným útokům na média,“ hodnotil Strejček Zemanovu řeč s tím, že neodpovídala síle a vážnosti okamžiku, místu, kde vystupoval i odpovědnosti, kterou v onen okamžik přebíral. „Nepochopil, že inaugurační projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě. Byl to nedůstojný, bohužel často i ponižující pohled,“ zakončil kritiku Klausův spolupracovník.

Tiskový mluvčí institutu Petr Macinka pro časopis Reflex potvrdil, že exprezident stanovisko četl a že na webu IVK v zásadě nevychází nic, co by nemělo od Klause posvěcení.
Půltucet událostí z inaugurace
1. Urážky
Svou často opakovanou mantru kritiky miliardáře Zdeňka Bakaly (57) nebo České televize si prezident neodpustil ani při svém slavnostním druhém jmenování a potvrdil tím slova svých odpůrců, tedy že právě on rozděluje společnost.

2. Odchod politiků
Odchod uražených politiků během samotného obřadu inaugurace a před zraky zahraničních diplomatů či novinářů. To vše kvůli Zemanově kritice některých stran i médií. Něco podobného se při jmenování prezidenta neodehrálo od dvacátých let.

3. Nedotkl se Ústavy
Neznalost, nepřipravenost, zapomnětlivost či naschvál? Zeman se u prezidentského slibu nedržel české Ústavy, jak je zvyklostí a jak byl vyzván šéfem Sněmovny. Na platnost ceremoniálu to však nemělo vliv.



4. Mynářová v první řadě
V první řadě Vladislavského sálu seděla manželka hradního kancléře Vratislava Mynáře (50) Alex (34), odborníci na protokol přitom tvrdí, že první řada měla být vyhrazena čistě pro rodinu prezidenta.

5. Nepozvaní hejtmani
Na akt nebyli pozváni hejtmani, kteří Zemana nepodpořili v kampani a rektoři, kteří na podpobné významné akce bývají zvaní. Situaci se na poslední chvíli snažil zachránit předseda Sněmovny Radek Vondráček (44, ANO) a posílal na poslední schvíli pozvánky elektronicky.

6. Záhadný kufřík
Velké otazníky vyvolává tajemný kufřík, který nosila ochranka hlavy státu při inauguraci. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček (39) se k účelu zavazadla odmítl vyjádřit, ale pravděpodobně jde o balistickou ochranu pro případ střelby – tedy dá se rozložit ve štít.

Na část projevu Miloše Zemana při inauguraci se m ůžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.