Velikonoční pečení: Plněná vajíčka pro koledníky
POTŘEBUJETE: (na 15 vajec)
Na těsto: 200 g hladké mouky, 70 g cukru moučky, 25 g másla, 1 vejce, 1 lžíci javorového sirupu, ½ lžičky jedlé sody, jemně strouhanou kůru z limetky bez chemického ošetření, 2 lžičky hořkého kakaa
Na krém: 50 g změklého másla, 2 až 3 lžíce cukru moučky, 80 ml vaječného likéru, 1 lžíci rumu, 80 g tvarohu v alobalu, 20 g nesolených nasekaných pistácií, 200 ml rumu na potření upečených vajíček
Mouku prosejeme, všechny suché přísady v míse promícháme a postupně přidáváme mokré. Ručně zpracujeme na měkké, vláčné těsto. Zabalíme je do potravinové fólie a odložíme na 12 hodin do chladničky. Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrajujeme tvary vajíčka. Formičky na dutá vejce vymažeme máslem a vyplníme vykrojeným těstem. Pečeme na 160 °C asi 10 minut. Ještě horké půlky vajíček vyklepneme a necháme vychladnout. Vychladlé půlky vajíček zarovnáme pomocí struhadla tak, aby z nich byly opravdu jen poloviny.
Vezmeme kuchyňský štětec a vajíčka třikrát potřeme rumem. Suroviny na krém předem vyndáme z lednice, ať mají stejnou teplotu. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Tvaroh, likér a rum přidáváme po troškách, aby se krém nesrazil. Nakonec přimícháme nasekané pistácie. Poloviny vajíček naplníme po okraj krémem a slepíme k sobě. Aspoň na hodinu uložíme do chladničky. Vajíčka pak převážeme stuhou a ve špičce uvážeme mašličky. Poskládáme je do barevně natřeného zásobníku na vajíčka, každý kousek ještě můžeme podložit papírovým pečicím košíčkem.
Více velikonočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.