Láska osináků zplodila 5. mládě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Láska osináků zplodila 5. mládě

Malý osinák
Malý osinák (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

Trochu jako krysa, trochu jako dikobraz! Tak vypadá osinák africký, o kterého se před pár týdny rozrostla rodinka těchto hlodavců v safari parku ve Dvoře Králové.

Malého osináka zplodila jako své již páté mládě samička Osina původem z Polska s partnerem Klausem z Německa. S ním tvoří jeden z nejúspěšnějších chovných párů v Evropě, jelikož na tomto kontinentu se rozmnožování osináka daří jen málo zemím. Královédvorský safari park se v roce 2015 stal dokonce historicky první zahradou v Česku a na Slovensku, kde se jej podařilo odchovat. „Nyní je rodinka umístěna v expozici společně s opicemi talapoiny,“ uvedla mluvčí safari parku Andrea Jiroušová.

Malý osinák

Dospělý osinák má tělo a hlavu podobné kryse.

Pochoutka domorodců

Osináci jsou štíhlí a na rozdíl od dikobrazů mají bodliny menší a lehčí. Pokrývají jen zadní část jejich hřbetu. Jejich ocas je zakončený štětkou z tvrdých chlupů, jimiž chřestí. Je to noční zvíře, které se živí ovocem a zeleninou. V Africe je oblíbenou potravou domorodců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.