Jan Hainiš (78) má doma muzeum zimního vybavení: 40 let sbírá staré lyže, brusle a sáně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jan Hainiš (78) má doma muzeum zimního vybavení: 40 let sbírá staré lyže, brusle a sáně

Brusle zvané šlajfky pamatují ještě babičky a dědečkové.
Brusle zvané šlajfky pamatují ještě babičky a dědečkové. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, archiv Jana Hainiše)

Staré lyže, brusle, sáně a další náčiní k zimnímu sportování vytvářejí nostalgickou atmosféru v domově Jana Hainiše (78) v Janských Lázních. Začal je sbírat před 40 lety a dnes má ve svém »muzeu« stovky historických kousků.

Sběratelské vášni propadl kvůli lásce k lyžování coby bývalý závodník ve slalomu a sjezdu, který to dotáhl až na republikového přeborníka a dostal se do národního týmu.

Lyžuje každý den

„V něm jsem ale nebyl dlouho, protože jsem musel jít na vojnu,“ doplnil vyučený elektrikář Hainiš. Od dětství žije v Krkonoších, závodně lyžoval až do 35 let. Na sjíždění kopců ale nezanevřel ani ve vyšším věku. „Když vyjde počasí, lyžuju každý den,“ dodal senior.

Unikáty půjčuje

V Hainišově sbírce jsou převážně věci z doby první republiky a poválečného období. Většina je získaná z burz a inzerátů. Jen lyží má asi 100 párů. Kvůli bohaté sbírce ho často kontaktují muzea s žádostí o půjčení dobových předmětů do výstav.

Zimní kočárek i koloběžka

Ve sbírce má i méně vídané věci. Například dobový sáňkokočár pro maminky k vození malých dětí či méně rozšířenou koloběžku v zimním provedení, kterou by se dalo považovat za předchůdce dnešního skibobu. Podle Jana Hainiše na ní jezdili pošťáci pro urychlení roznášky zásilek mezi horskými chalupami.

Populární šlajfky

Ze sběratelské kolekce potřeb pro jízdu na ledě ukázal brusle na kličku, tzv. šlajfky, používané za první republiky a ještě hodně let po válce. Přikládaly se zespoda k podrážce šněrovacích křusek, k níž se kličkou pevně stáhly vpředu i vzadu. Na tehdejší dobu byly hodně drahé. V rodině bývaly jen jedny a příbuzní si je mezi sebou půjčovali.

»Brusle« na sníh

Mezi předchůdkyněmi klasických bruslí na led má Jan Hainiš i »brusle« na sníh, tzv. tajfunky, které vymyslel ve 40. letech Adolf Linka z Trutnova. S malými lyžemi s kovovými skluznicemi a hranami se mu ale nepodařilo prorazit tak, jak by si přál. Zájem lidí o rychle jedoucí tajfunky byl nízký, jelikož se obávali nebezpečných pádů.

Začalo to na Václaváku

Historie sjezdového lyžování nezačala v Krkonoších ani na jiných horách. První veřejný sjezd se odehrál na Václavském náměstí v lednu roku 1887. Od rozestavěného Národního muzea až k Můstku sjel obchodník Josef Rössler-Ořovský se svým bratrem. Lyže si nechali poslat z Norska a celníci je z neznalosti prý proclili jako vesla.

Víte, že...

...český výraz lyže se začal naplno používat až za první republiky? Předtím se jim říkalo ski.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.