Nejroztomilejší šimpanzí pilot světa: Připoutejte se, startujeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejroztomilejší šimpanzí pilot světa: Připoutejte se, startujeme!

Selfie se šimpanzátkem nesmí chybět.
Selfie se šimpanzátkem nesmí chybět. (Foto Facebook)

Šimpanzí miminko Mussa nepochybně zažilo nejšťastnější den svého života. Nejenže ho belgický pilot Anthony Caere (36) zachránil ze spárů pytláků, ale ještě mu dovolil vyzkoušet si pilotování letadla po cestě do záchranné stanice pro opice Lwiro Primates ve východním Kongu.

Snad celý svět si získalo video, které ukazuje přátelské pouto mezi primátem a pilotem Národního parku Virunga během záchranného letu. Na záběrech je vidět, jak šimpanzí mládě sedí na klíně svému zachránci a zvídavě zkoumá tlačítka a přístroje v kokpitu. Dokonce se po nich svými malými prstíky natahuje! I přes všechno, čím si asi musel Mussa před svou záchranou projít, vypadá velmi klidně. Chvílemi dokonce zálibně pozoruje, co se děje při letu za okny.

Nový domov
„Letěli jsme s malým Mussou do jeho nového domova ve Lwiro Primates. Vypadá to roztomile, ale ve skutečnosti je to smutný příběh. Měl by být se svojí mámou... I tak jsem šťastný, že jsme mu mohli dát nový domov,“ napsal k videu pilot. Aby Caere malého Mussu udržel v co nejlepší náladě, drbal mu srst a vybíral mu z ní nečistoty, jako to dělají šimpanzí rodiče.

Mussa je už třetím letos zachráněným mládětem a nyní je na stanici léčen pro střevní parazity, podle ošetřovatelů to ale není nic vážného. „Od záchrany si jen hraje a směje se,“ doplnili ošetřovatelé.
Pytláctví v Kongu

Pytláctví je v Dem. republice Kongo obrovský problém. Dospělí šimpanzi jsou tu nelegálně loveni kvůli masu, mláďata pak prodávají jako domácí mazlíčky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.