Co se děje na Lipně? Záchranářka Adéla na led chodí se sekerou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Co se děje na Lipně? Záchranářka Adéla na led chodí se sekerou

Adéla Černá se každý den koupe v lipenské přehradě.
Adéla Černá se každý den koupe v lipenské přehradě. (Foto pro Aha! – Martin Řezáč, Vojen Smíšek, ČTK, ara)

To jinde nenajdete! Zamrzlá hladina Lipna nepředstavuje v těchto dnech jen nejdelší přírodní ledovou dráhu na světě, ale i senzační místo pro běžkaře, ledovou lázeň pro otužilce a navíc i automobilovou zkratku přes jezero.

Pokud se o víkendu vydáte na Lipno, nezapomeňte si s sebou přibalit kromě lyží i brusle a plavky. Zamrzlá přehrada nabízí nejotrlejším otužilcům i ledovou koupel. Chladnou vodu si užívá v Černé v Pošumaví vodní záchranářka Adéla Černá. V ledu má vysekanou díru a denně se do ní na minutu až dvě ponoří. Otužování se věnuje už šest let.

„Nejenže se cítím zdravější, ale pokaždé, když vylezu ze studené vody, mám hned lepší náladu, protože se vyplaví endorfiny,“ řekla Adéla Černá. K otužování ji přivedl kamarád. Začala postupně, protože tělo si podle ní musí pomalu zvykat. „Stačí i otužování na suchu. Člověk chodí méně oblečený a přizpůsobuje se tomu. Ale neznamená to, že se hned v zimě svlékne do trika. Musí se postupovat pozvolna,“ dodala Černá.

Po ledu na lyžích
Na zamrzlé hladině je i upravená dvojitá stopa pro rekreační i zdatné běžkaře. V sobotu si mohou dospělí vyzkoušet závod s nulovým převýšením Frymburská stopa. „Žádné stoupání, žádné sjezdy k odpočinku. Pokud to bude foukat, po větru závodníci poletí, a při větru proti si budou připadat, jako při běhu do dlouhého kopce,“ řekl Martin Řezáč z pořádajícího klubu Atletiko Frymburk.

Bruslení při svíčkách
Od počátku týdne se na přehradě může i bruslit, led je dostatečně silný. „Pro zájemce jsme připravili na páteční večer speciální bruslení při svíčkách. Vyrážíme z maríny v Lipně nad Vltavou v 18.30 hodin. Trať vede do loděnice a je dlouhá 1300 metrů,“ řekl Vojen Smíšek ze společnosti Lipnoservis.

Zkratka přes Lipno
Po zamrzlé hladině Lipna už několik dní jezdí automobilisté. Na ledovou plochu se vrhají s vědomím toho, že riskují proboření. Vozem míří v nejužších místech na protější břeh, čímž ušetří kolem 20 kilometrů. „Je to pořád stejné. Ve Frymburku nebo v Horní Plané najedou na led a přejedou přehradu. Místní to znají, ale cizí vjedou na kritická místa a mohou skončit pod ledem. Každých pár let se to opakuje. Naposledy tu utopil auto řidič před třemi lety,“ řekl Pavel Kovář z Frymburka.

Orlické Záhoří –24,1 °C
Mrazy v Česku stále trvají, v noci čtvrtek opět padaly i 30leté rekordy. Nejnižší teplotu meteorologové zaznamenali v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde teploměr ukázal –24,1 °C. V dalších dnech by se mělo oteplovat.

Jak bude?
Dnes: oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení. Den –1 až –5 °C.
Zítra: oblačno, přechodně polojasno. Noc –4 až –14 °C, den –3 až 3 °C.
Neděle: zataženo, přechodně polojasno. Noc –2 až –11 °C, den –1 až 3 °C, v Čechách místy až 6 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.