Zemřela Marie Jeřábková (†76): Přežila vyhlazení Ležáků! Její sestra Jarmila (78) stále žije... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zemřela Marie Jeřábková (†76): Přežila vyhlazení Ležáků! Její sestra Jarmila (78) stále žije...

Starší ze sester, Jarmila Doležalová v Ležákách.
Starší ze sester, Jarmila Doležalová v Ležákách. (Foto ČTK, Paměť národa)

Byla jednou ze dvou děvčátek, které přežily vyhlazení Ležáků na Chrudimsku. Marie Jeřábková, rozená Šťulíková (†76), z Včelákova zemřela, jediným pamětníkem nacistikých hrůz tak zůstává její sestra Jarmila (78).  

V kalendáři stálo datum 24. června 1942, když dvě plavovlasá plačící děvčátka nakládali gestapáci do auta. Spolu s 45 sousedy byly převezeny na Záměček do Pardubic, kde bylo v době heydrichiády popraviště. „Copak nechcete k mamince?“ měl se jich ptát tlumočník gestapa. S tou se už ale nikdy neviděly, zemřela v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau II v lednu 1943 ve 22 letech.

Většinu sousedů ale nacisti v Pardubicích hned zastřelili, bez výslechu i bez soudu. Děti byly odeslány do vyhlazovacího tábora v Chelmnu, kde zemřely v plynové komoře. Štěstí měly jen sestřičky Šťulíkovy, které poslaly do děcáku a pak na poněmčení.

Malé holčičky díky tomu sice válku přežily, ale dvakrát přišly o rodiče. Poprvé o biologické, podruhé na konci války o adoptivní. Nejprve však zamířily do dětských domovů. „Byly jsme tak vyhladovělé, že bychom snědly cokoliv,“ vzpomínala starší Jarmila. Ta skončila jako Camilla Paetel v rodině Rudolfa Paetla. Marii přejmenovali na Rosemarie, válku prožila u župního inspektora Kurta Alschera.

Do neznámé vlasti se vrátily v roce 1946. „Já nejsem Marie!“ říkala ve škole učitelům a nechápala, proč náhle není Rosemarie. „Nikdo si neumí představit, s čím se vyrovnávaly. Odtrhli je od mámy, byly v dětském domově, tři roky v německé rodině a pak se dozvědí, že nemají žádné rodiče a všechno je jinak...“ vzpomínala před lety jejich známá Jaroslava Skleničková z Lidic.

Co se stalo v Ležákách

Po atentátu československých výsadkářů na říšského protektora Reinharda Heydricha (†38) v květnu 1942 se v Protektorátu Čechy a Morava rozpoutal teror. Dne 10. června vymazali nacisté z mapy středočeské Lidice a o dva týdny později Ležáky, v obci byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A.

Pohřeb je již zítra

Poslední rozloučení s Marií Jeřábkovou, rozenou Šťulíkovou, proběhne zítra ve 14:00 ve smuteční síni v Hlinsku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.