Márnice je památkou. Spadne jako sousední pitevna? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Márnice je památkou. Spadne jako sousední pitevna?

Márnice na hřbitově.
Márnice na hřbitově. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Stará chátrající márnice u hřbitovní zdi v Moravičanech na Šumpersku svému účelu dávno neslouží a tak ji obec chtěla předělat na sklad konví a dalších věcí, nebo zbourat a místo zvelebit. Jenže... památkáři ji prohlásili za památku.

„Jak památkáři zjistili, že jsme schopni to za pár tisícovek zvelebit, převedli to potichu bez jakéhokoli jednání do ranku památek,“ konstatoval starosta Moravičan Antonín Pospíšil. Tím podle něj vzaly plány na úpravu hřbitova za své. Zbourání památkáři nepovolí a rekonstrukci jejich požadavky zdraží nad možnosti obce.

Márnice na hřbitově.

Podle památkářů je ale na první pohled obyčejná budova márnice velmi vzácná. „Tato užitková architektura vzácně dokládá dobovou organizaci pohřebnictví z druhé poloviny 19. století,“ uvedl Vlastimil Staněk z Národního památkového ústavu v Olomouci.

Starosta Antonín Pospíšil.

Starosta Pospíšil však smutně konstatuje, že v areálu hřbitova byla dříve ještě jedna, daleko zajímavější stavba. „Vedle márnice stávala pitevna. Ta ale už spadla,“ popsal s tím, že márnice skončí kvůli nedostatku peněz zřejmě podobně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.