Kvetoucím kráskám je přes 100 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kvetoucím kráskám je přes 100 let!

Studentka Marie Šínová u kamélií s červenými plnými květy.
Studentka Marie Šínová u kamélií s červenými plnými květy. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Několik tisíc různobarevných květů kamélií rozzářilo dva skleníky Květné zahrady v Kroměříži. Prohlédnout si je můžete na výstavě Kamelie dell’ arte.

Mezi citrusy, palmami a dalšími exotickými rostlinami je více než stovka rostlin exotických květin. „Čtyři desítky z nich jsou staré více než 100 let a jsou nejstarší v Česku. Dosahují výšky tři až sedm metrů. První záznam jsme o nich našli z roku 1920, kdy už to byly opravdu velké rostliny,“ přiblížila Lenka Křesadlová, specialistka na památky zahradního umění. Návštěvníkům učarují květy jako z vosku, v nádherných barvách. Nejčastější jsou však červené a růžové.


Lze i přivonět
Většina druhů kamélií voní. Ale japonské, které se pěstují nejvíce, ne. „Máme tu i několik rostlin, z jejichž květů se vůně line. Jsou to kamélie sasankovité s drobnějšími kvítky,“ prozradila Lenka Křesadlová.

Víte, že...
...kamélie pochází z Japonska a Číny? Je to sestra čajovníku, patří do čeledi čajovníkovitých. V Evropě je známá od 18. století, později se stala ozdobou domovů boháčů. Ženy se zdobily jejich květy při plesech na evropských dvorech.

Kde? Květná zahrada, Kroměříž
Kdy? Denně 9:00 až 16:00, do 25. března
Za kolik? 80 Kč, děti a senioři 60 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.