40. sjezd ČSSD: S novým předsedou Janem Hamáčkem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

40. sjezd ČSSD: S novým předsedou Janem Hamáčkem

Nový předseda ČSSD Hamáček. Sjezd byl chvílemi fraška, kdosi navrhl stranu rozpustit. Přitom sjezd měl nastartovat refresh zdecimované sociální demokracie.
Nový předseda ČSSD Hamáček. Sjezd byl chvílemi fraška, kdosi navrhl stranu rozpustit. Přitom sjezd měl nastartovat refresh zdecimované sociální demokracie. (Blesk - Martin Pekárek)

Kam se vydá ČSSD s novým předsedou Janem Hamáčkem (39)? Jasné je sblížení s hnutím ANO, i když trestně stíhaný premiér může být pro možnou koalici překážkou. Na včerejším 40. sjezdu sociální demokracie místopředseda Sněmovny Jan Hamáček porazil ve finálovém boji bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který pak uspěl v boji o post 1. místopředsedy.

Úřadující šéf Milan Chovanec neprošel ani do druhého kola volby a ve vedení strany úplně končí. „Jednat o vládě neznamená do ní vstupovat,“ zdůraznil včera nově zvolený předseda Jan Hamáček a dodal: „Žádný názor nemůžeme vylučovat z diskuze, musí skončit to, že vedení a členové spolu nemluví.“ Přestože byl nový předseda členem dosavadního vedení, a zdánlivě má tak nejblíž k bývalému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi (46), Hamáček projevil svůj »tah na branku« v momentě, kdy na uzavřeném jednání jako první po volebním debaklu strany vyzval Sobotku k rezignaci na post předsedy strany.

K možnostem dalšího směřování sociálních demokratů se pro Aha! vyjádřil politolog Jan Kubáček: „Dá se očekávat, že se teď budou řešit jednání s Andrejem Babišem a za jakých podmínek by mohla sociální demokracie vstoupit do vlády, nebo za jakých podmínek by ČSSD vyslala experty na jednání se zástupci ANO o možné spolupráci. A myslím, že se sociální demokracie se teď také zaměří na některá více sociální témata.“ ČSSD měla sjezd v barabizně!
Střelnice v Hradci Králové je po pražském Lidovém domě druhou největší nemovitostí ČSSD a zároveň tak trochu i symbolem úpadku strany, která v posledních volbách získala jen 7,27 procent hlasů a zaznamenala neskutečný volební debakl. Objektu opadává omítka, a navíc je předmětem bankovní zástavy. Střelnice je spojena s dlouhou historií levicové politiky. Budovu postavily levicové spolky a po roce 1989 tu bylo tržiště i erotický klub. A ještě v minulých dnech také second hand. V minulosti byla Střelnice kolbištěm, kde si frakce v ČSSD občas ostře vyměňovaly své názory, před 25 lety se tu předsedou sociálních demokratů stal Miloš Zeman.

 Bohumil Pečinka: Sjezd ČSSD nikam neposune, dál bude loutkou v rukách Zemana a Babiše.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.