Masakr na floridské škole: Vrah se učil střílet u neonacistů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Masakr na floridské škole: Vrah se učil střílet u neonacistů!

U soudu se tvářil sklesle.
U soudu se tvářil sklesle. (Foto ČTK, Instagram)

Těsně před koncem vyučování na floridské střední škole si Chris McKenna (15) šel odskočit na záchody, když na chodbě potkal Nikolase Cruze (19). Přistihl ho, jak si nabíjí svou poloautomatickou pušku AR-15, kterou později během pouhých šesti minut zabil 17 lidí a nejméně dalších 13 zranil. Přesto jeho život střelec ušetřil. U soudu se vrah, který se na čin dlouho připravoval, ke všemu přiznal.

„Radši odsud vypadni! Bude to tu pořádně drsné,“ poslal vrah studenta pryč, přestože se vůbec neznali. Mladík se poté dal na útěk ven, kde potkal fotbalového trenéra Aarona Feise (†37), který při masakru zemřel, když vlastním tělem hrdinně bránil další studenty. Díky tomu, že střelec na škole dříve studoval a dobře to tam znal, podařilo se mu spustit protipožární alarm, který vyhnal studenty do chodeb, čímž si ulehčil střelbu. Následně pláchl s davem studentů a stihl si zajet do nedalekého občerstvení pro pití. Hodinu po střelbě byl zatčen.

Chris McKenna (15)

Psychicky narušený

U soudu se Cruz objevil už se sklopenýma očima a téměř nemluvil, byl obviněn ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy a k činu se doznal. Ve vězení se nyní sleduje, zda nemá sebevražedné úmysly. Právě na jeho duševním stavu zřejmě bude chtít stavět obhajoba. „Je hluboce rozrušený a smutný,“ řekl zástupce veřejného obhájce Gordon Weekes, jehož kancelář Cruze zastupuje. Podle vrahova profilu na Instagramu to ale spíš vypadá, že se na svůj hrůzný čin chladnokrevně připravoval už dlouho, neboť sem neustále přidával fotky svého arzenálu zbraní.

Zástupce veřejného obhájce Gordon Weekes.

Trénoval na zahradě

Mladík, kterého ze školy vyhodili kvůli rvačce s novým přítelem své bývalé dívky, si střelbu trénoval při zabíjení zvířat. Dokonce absolvoval výcvik organizace Floridská republika, která zastává neonacistické názory a chce na Floridě založit čistě bělošský stát. Na internetu se také objevilo video, na němž trénuje střelbu na zahradě v kšiltovce kampaně Donalda Trumpa s nápisem Make America Great Again.

Profil útočníka na Instagramu působil opravdu znepokojivě.

Větší kontrola zbraní
Hned po činu začaly americká veřejnost a známé osobnosti volat po větší kontrole držení zbraní, kterému se vehementně brání americký prezident Donald Trump (71). „Spousta indicií ukazuje, že floridský střelec byl mentálně narušený. Sousedé a spolužáci věděli, že byl problémový. Takové případy se musejí okamžitě hlásit autoritám,“ napsal na svůj twitterový účet, čímž vinu nedostatečných zákonů o zbraních vyloučil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.