V Peru z nebe spadly tři koule | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V Peru z nebe spadly tři koule

Na Zemi dopadly tajemné předměty.
Na Zemi dopadly tajemné předměty. (Foto Profimedia.cz)

Na nebi se zničehonic objevily hořící koule a za nimi se táhly dlouhé ohnivé čáry. Pak na Zemi dopadly tajemné předměty. Tak Peruánci z vesnice Laransahuani popisují, jak na poli objevili tyhle tři záhadné koule.

Nečekaný úkaz byl o víkendu k vidění v Brazílii, ale i nad několika peruánskými městy. Ohnivou podívanou mimo jiné hlásila třeba peruánská města Tingo Maria i Pucallpa, které od sebě dělí asi 185 kilometrů. Záběry padajících koulí, za nimiž šlehaly plameny, okamžitě odvysílalo hned několik televizí.

A zpráva o tajemných předmětech se rychle začala šířit i po sociálních sítích. „Měli jsme strach, že to je meteorická bouře a že nám hrozí nějaké nebezpečí,“ popisovali s hrůzou v očích místní. Podle některých se skutečně jednalo o padající meteority, jenže... „Víkendové předpovědi žádnému roji meteoritů nenasvědčovaly,“ vyvrací tuto teorii meteorolog Alejandro Fonrsca z brazilské univerzity Federal do Acre.

Na nebi se zničehonic objevily hořící koule a za nimi se táhly dlouhé ohnivé čáry.
Po nálezu koulí tak zní nejpravděpodobněji vysvětlení peruánského letectva: „Na vině byl zřejmě opětovný vstup starého satelitu SL-23 do atmosféry, kdy se z něj uvolnily palivové nádrže a dopadly na zem.“ Meteorolog Fonrsca k tomu dodal: „Když objekty vstupují do atmosféry, dochází k intenzivnímu tření, jehož následkem dochází k jejich vznícení. Zřejmě se tedy skutečně jednalo o nějaké části vysloužilého satelitu, který zůstal ve vesmíru.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.